S&P Global Ratings: Οι αεροπορικές χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να ανακάμψουν

S&P Global Ratings: Οι αεροπορικές χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να ανακάμψουν
epa06643537 A Ukrainian Antonov An-225 'Mriya' (Dream) aircraft takes off from the Gostomel airport, near Kiev, Ukraine, 03 April 2018. Reports state that the giant transport plane is fling to the Germany city of Leipzig for further commercial flights. The Antonov An-225 'Mriya' is a strategic airlift cargo aircraft which was originally designed by the then Soviet Union's Antonov Design Bureau in the 1980s. It is the only flying plane of its kind and longest and heaviest airplane ever built. Powered by six engines it is able to take off with a maximum weight of 640 tons. EPA/STEPAN FRANKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε κάθε κράτος, η έκταση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας και βέβαια η προθυμία των ανθρώπων να ξαναταξιδέψουν.

Έως και τρία χρόνια θα χρειαστούν για την πλήρη ανάκαμψή τους ο κλάδος της αεροπλοΐας και η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, μέχρι δηλαδή να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με έκθεση του S&P Global Ratings. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις των στελεχών του αεροπορικού κλάδου, που προβλέπουν με σιγουριά ότι η ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων θα επανέλθει μετά το τέλος του 2020.

Η μεγαλύτερη ζημία θα σημειωθεί φέτος, καθώς αναμένεται πως η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα υποχωρήσει έως και 55%. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του S&P Global Ratings, η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε κάθε κράτος, η έκταση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας και βέβαια η προθυμία των ανθρώπων να ξαναταξιδέψουν. Μολονότι τα περιοριστικά μέτρα αίρονται σταδιακά ανά τον κόσμο, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Συμπαρασύρονται βέβαια και τα αεροδρόμια, τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα καταστήματα duty free, τα εστιατόρια και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχουν.

Οι αναλυτές της S&P Global Ratings σημείωσαν ότι «οι αερομεταφορές θα επανέλθουν μόνον όταν οι φόβοι σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια έχουν κατασταλεί με καθοριστικό τρόπο από τη βιομηχανία και εφόσον ανακάμψει η καταναλωτική εμπιστοσύνη». Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά τα επαγγελματικά ταξίδια εξαιτίας της μονιμοποίησης της τηλεργασίας και λόγω της εντατικοποίησης των ψηφιακών συνεδριάσεων. Δεδομένου ότι τα επαγγελματικά ταξίδια είναι «ο πιο κερδοφόρος τομέας για τις αεροπορικές εταιρείες», προβλέπεται πως ο κλάδος της αεροπλοΐας θα συνεχίσει να δέχεται πλήγματα για αρκετό καιρό.

Από τις ανακοινώσεις των τελευταίων μηνών, φαίνεται πως ολόκληρη η κοινότητα της αεροπλοΐας συμφωνεί με τις προβλέψεις της S&P Global Ratings. «Ενδέχεται να περάσουν τρία έως πέντε χρόνια προτού οι επιβάτες να είναι διατεθειμένοι να πετάξουν όσο και πριν από την πανδημία», σχολίασε χαρακτηριστικά στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Ντέιβ Καλχούν, διευθύνων σύμβουλος της Boeing. «Η ανάκαμψη της κίνησης στους αιθέρες θα είναι αργή, ίσως να μην έχει φτάσει τα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2023», ανακοίνωσε η Lufthansa τον Απρίλιο. Τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι την πλήρη ανάκαμψη στη ζήτηση προβλέπει και η Ryanair, η οποία έχει τονίσει πως θα αυξηθούν παράλληλα και οι τιμές των εισιτηρίων. Εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία μπορεί να σημάνει το τέλος στα φθηνά εισιτήρια και να επιβαρύνει δυσανάλογα τις αεροπορικές χαμηλού κόστους.

O οίκος αξιολόγησης S&P έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα 11 αεροδρομίων από τον Μάρτιο. Αναμένει ωστόσο πως θα προβεί σε περισσότερες υποβαθμίσεις ανάλογα με την ταχύτητα χαλάρωσης των μέτρων, την ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια και βάσει της ικανότητας των αεροδρομίων να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις. Τα αεροδρόμια θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που προκύπτουν από τις δραστηριότητές τους στον τομέα της αεροναυπηγικής. Γενικά ισοδυναμούν με τουλάχιστον το 50% των συνολικών εσόδων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global Ratings, ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί ο τομέας των λιανικών πωλήσεων των αεροδρομίων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των συνολικών τους εσόδων.