Spinoza: Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αλλάζει τη δημοσιογραφία – Πώς λειτουργεί

Spinoza: Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αλλάζει τη δημοσιογραφία – Πώς λειτουργεί
A newspaper with the headline Artificial Intelligence Photo: Shutterstock
Περισσότερα από 120 μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας δοκιμάζουν το Spinoza, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένο να υποστηρίξει – και όχι να αντικαταστήσει – τους δημοσιογράφους.

Με τη συμμετοχή 120 μέσων ενημέρωσης και την υποστήριξη της Συμμαχίας για τον Τύπο Γενικής Ενημέρωσης (APIG), το Spinoza είναι το πρώτο AI εργαλείο που αναπτύσσεται ειδικά για δημοσιογράφους. Παρουσιάστηκε ενόψει της διεθνούς συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, με στόχο τη διασφάλιση της αξιόπιστης ενημέρωσης και της δεοντολογίας στον Τύπο.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), η ανάπτυξή του αποδεικνύει ότι μια «υπεύθυνη χρήση της AI είναι δυνατή στις αίθουσες σύνταξης», υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιογράφοι διατηρούν τον έλεγχο του περιεχομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς λειτουργεί το Spinoza

Το εργαλείο, που επικεντρώνεται αρχικά στα κλιματικά ζητήματα, στηρίζεται σε έξι βάσεις δεδομένων, περιλαμβάνοντας:

  • 28.000 άρθρα από γαλλικά μέσα ενημέρωσης
  • Περιεχόμενο του AFP από τον Ιούλιο του 2024
  • Επιστημονικά και νομοθετικά δεδομένα
  • Πληροφορίες από δημόσιους οργανισμούς & την ADEME (Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Ο σκοπός του είναι να βοηθά τους δημοσιογράφους στην έρευνα και τη σύνθεση πληροφοριών, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστία των πηγών και τον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτός κώδικας και έλεγχος από τον Τύπο

Ένα από τα πιο καινοτόμα στοιχεία του Spinoza είναι ότι ο κώδικάς του θα δημοσιοποιηθεί ως open source την άνοιξη του 2025, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους να προσαρμόσουν το εργαλείο στις ανάγκες τους.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα AI μοντέλα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, που συλλέγουν περιεχόμενο χωρίς αποζημίωση των δημιουργών του.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την εξέλιξη της AI αποκλειστικά στα χέρια των μεγάλων τεχνολογικών παικτών», τονίζει ο Τιμπό Μπρυτέν, γενικός διευθυντής των RSF.

Η «μάχη» των εκδοτών με την AI

Η γαλλική βιομηχανία ΜΜΕ πιέζει εδώ και μήνες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιβάλει υποχρεωτικό διάλογο με τις εταιρείες AI.

«Πρέπει να μπει τέλος στη λεηλασία του δημοσιογραφικού περιεχομένου», αναφέρει η APIG, επισημαίνοντας ότι τα AI μοντέλα εκμεταλλεύονται μαζικά δεδομένα χωρίς συναίνεση.

Η παρουσίαση του Spinoza αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια ελεγχόμενη και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα ΜΜΕ, δίνοντας στους δημοσιογράφους τα εργαλεία να ανταγωνιστούν τις τεχνολογικές κολοσσούς με τους δικούς τους όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ