Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δεν μπορεί να συνεχίζονται τα συστήματα βέτο στην Ευρώπη

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δεν μπορεί να συνεχίζονται τα συστήματα βέτο στην Ευρώπη
Ποιο είναι το στοίχημα για την Ελλάδα. Η «θυμωμένη» ψήφος των Αμερικανών και η αφύπνηση της Ευρώπης.

Την ελπίδα το αποτέλεσα των αμερικανικών εκλογών να μας κινητοποιήσει και να “ξυπνήσει” την Ευρώπη εξέφρασε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος, ΣΕΒ, στο CEO Initiative Forum που ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αναγαίες μεταρυθμίσεις και το επενδυτικό σοκ που χρειάζεται η χώρα.

Είμαστε ελκυστικότεροι από το παρελθόν αλλά δεν είμαστε πιο ελκυστικοί από τους ανταγωνιστές μας, τόνισε απαντώντας στα ερωτήματα της Αναστασίας Παρετζόγλου, Executive Chair, Fortune Greece. Επανέλαβε επίσης την πρόταση που έκανε πρόσφατα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ για τις υπεραποσβέσεις. Το μέτρο ευνοεί τις επιχειρήσεις, που αποφεύγουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης αλλά ευνοούν και το κράτος. Ο επιχειρηματίας επενδύει στο εργοτάσιό του, σε αυτοματοποίηση και άλλες δομές και αυτές οι επενδύσεις αποδίδουν δημοσιονομικά πολύ γρηγορότερα από το χρόνο που θα λάβει ο επιχειρηματίας το φορολογικό benefit. Το δημόσιο θα πάρει απόδοση από την πρώτη μέρα της επένδυσης, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μίλησε για “θυμωμένη” ψήφο και αναφέρθηκε ειδικότερα στις εξελίξεις που δρομολογούν για την Ευρώπη, όπου συζητείται αυτές τις μέρες η ατζέντα σε επίπεδο κρατών μελών. Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται τα συστήματα του βέτο, καθώς δεν λειτουργούν πια αφού πρέπει να χωριστούμε σε χώρες δύο ταχυτήτων για να προωθηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις -για 800 δισ. ευρώ ετησίως μιλά η έκθεση Ντράγκι. “Βεβαίως, είναι δύσκολο να βρεθούν λεφτά για επενδύσεις στη βιομηχανία και είναι δύσκολο να περάσει αυτό από τη Γερμανία. Ούτε και είναι εύκολο να δεχθούν οι χώρες να χωριστούν σε δύο ταχύτητες”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι για να υπάρξουν επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει οι αξιόχρεες χώρες να δανειστούν, κάτι δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωρόπουλος επικαλέστηκε την έκθεση Ντράγκι, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της είναι δύσκολες.

Σχετικά με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι το μικρό μέγεθος δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, επικαλούμενος και το μήνυμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ “μαζί μπορούμε περισσότερα“.

Έδωσε έμφαση στο θέμα της εργασίας σημειώνοντας ότι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων, πρέπει να φέρουμε στην εργασία όσους δεν συμμετέχουν και ειδικά την ηλικιακή κατηγορία 18-29, άτομα τα οποία ούτε εργάζονται, ούτε εκπαιδεύονται, κάθονται. Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων γυναικών και στην ελεγχόμενη μετανάστευση που επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Εν κατακλείδι, σε ερώτημα της Αναστασίας Παρετζόγλου για τη στόχευση της ηγεσίας του ΣΕΒ και του ίδιου προσωπικά, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε: Δεν έχω προσωπικό στοίχημα. Θέλω να υπηρετήσω τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ, να συνεισφέρουμε στην οικονομία με πρακτικές προτάσεις και να βοηθήσουμε ώστε να προστεθεί στους δείκτες αξιολόγησης της προόδου μας και η ευημερία των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: