Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πιο εύκολο να βρεις χρήματα παρά καινοτόμες ιδέες
- 21/02/2018, 16:26
- SHARE
Όλα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας της Chipita στο συνέδριο του ΣΕΒ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Η κατάλληλη αγορά, το σωστό προϊόν και η καινοτομία αποτελούν τα βασικά συστατικά για να πετύχει μια εταιρεία και να καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ «Επιχειρούμε μαζί, ανεβαίνουμε μαζί».
Μιλώντας σε ειδικό πάνελ της εκδήλωσης με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, ο επικεφαλής της Chipita εξέφρασε την άποψη πως τα επενδυτικά κεφάλαια προσεγγίζονται εύκολα, ωστόσο, απαιτούν συγκεκριμένη φιλοσοφία. «Όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι πιο εύκολο να βρεις χρήματα, παρά καινοτόμες ιδέες. Για μένα έχει μεγάλη σημασία αυτός που παρουσιάζει το πλάνο να μπορεί να το πουλάει καλά και να πείθει ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσει κάνεις», τόνισε.
Κάνοντας τη δική του αναδρομή στο παρελθόν, θυμάται πως όταν ξεκίνησε την Chipita, σε ηλικία 28 ετών, το βασικό του όραμα ήταν πώς να βγάλει το μεροκάματο και πως σε καμία περίπτωση δε φανταζόταν τη σημερινή εξέλιξη. «Ξεκίνησα τη δουλειά καθαρά για βιοπορισμό. Το βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης ήταν τα γαριδάκια, προϊόν που δεν το είχαν σε υπόληψη, λόγω του ότι δεν θεωρούνταν υγιεινό για τα παιδιά. Σκέφτηκα λοιπόν ότι έπρεπε να κάνω κάτι άλλο για να με πάρουν στα σοβαρά και έτσι ήρθε η ιδέα για τη βιομηχανοποίηση του κρουασάν».
Ο ίδιος παραδέχεται πως στα πρώτα του βήματα δεν υπήρχαν τα χρήματα και πως χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπειρία κατήρτισε ένα business plan το οποίο και παρουσίασε σε 21 επιχειρηματίες της εποχής, χωρίς όμως επιτυχία. «Κανένας δεν έβαζε τα χρήματα μέχρι που στο τέλος ένα fund αποφάσισε να με βοηθήσει. Είναι σημαντικό στα πρώτα σου βήματα να έχεις δίπλα σου έναν φορέα που να πιστεύει το project και να το στηρίζει έμπρακτα» λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αναφορικά με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στο υφιστάμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναγνωρίζει πως ο ρόλος τους είναι πολλαπλός και η συμβολή τους καταλυτική. «Μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να δείξει το δρόμο στις μικρές και να τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε γνώση και σε δίκτυα. Είναι καλό για όλους μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οικονομία είναι μια βάρκα και πως είμαστε όλοι μέσα σε αυτή».
Η άποψή του είναι πως μπορείς να αναπτυχθείς και χωρίς συνεργασίες, όμως χάρη στις συμπράξεις γλιτώνεις χρόνο και φτάνεις πιο γρήγορα στο στόχο. «Δεν χρειάζεται να αποκτήσεις πρόσβαση σε 30 αγορές για να μεγαλώσεις. Μια μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να μελετήσει προσεχτικά τις αγορές και να διαλέξει αυτές στις οποίες θα έχει επιτυχία το προϊόν και η υπηρεσία της».
Τα start ups έχουν υπερεκτιμηθεί
Για τον ίδιο η καινοτομία συνιστά θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Σχολιάζοντας δε το οικοσύστημα των startups αναφέρει πως έχουν την καινοτομία στη φύση τους, αλλά έχουν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητές τους. «Μια χώρα δεν μπορεί να στηρίζει το μέλλον της μόνο στα startups. Επιβάλλεται να εστιάσουμε στην παραγωγή και να δραστηριοποιηθούμε σε πολλούς κλάδους».
Όσο για το brand Ελλάδα, και πώς αυτό αποτιμάται στις διεθνείς αγορές, ο ισχυρός άνδρας της Chipita τονίζει πως δεν σκοράρει ψηλά, όμως καθώς όλα στην οικονομία κινούνται κυκλικά, εάν όλοι προσπαθήσουν, η χώρα θα τα καταφέρει.
«Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι πάντα αισιόδοξοι. Εμείς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Ελλάδα τόπος βιώσιμης ανάπτυξης . Ο κυριότερος παράγοντας για την επιτυχία μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποι και η μεγαλύτερη έννοια μου για την εξέλιξη της Chipita είναι να παραδοθεί η σκυτάλη σε καλά χέρια» κατέληξε.
H παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά
«Για εμένα η μεγαλύτερη ανησυχία μου και η μεγαλύτερη έγνοια μου είναι να παραδοθεί η σκυτάλη με έναν σωστό τρόπο, καθώς η ποιότητα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων εξαρτάται από αυτή την κίνηση (σ.σ. αναφερόταν στους εργαζόμενους στον όμιλο Chipita) αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη που έχουν να γίνουν και θα είναι κρίμα να μην συνεχίσει μία ελληνική, διεθνοποιημένη, επιχείρηση την παρουσία της στον τόπο που δημιουργήθηκε. Πιστεύουμε και θέλουμε η Chipita να μείνει εδώ, να έχει έδρα εδώ, να φορολογείται εδώ και δίνει προκοπή και δουλείες στη Ελλάδα» ανέφερε και τόνισε:
«Για εμένα ο πιο δύσκολος στόχος από εδώ και πέρα είναι η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά. Είναι ένας στόχος τον οποίο πάρα πολλοί επιχειρηματίες με μεγάλη καριέρα σε όλη την ζωή τους σε αυτό τον στόχο απέτυχαν. Και υπάρχουν αντίθετα επιχειρηματίες που έκαναν μέτρια καριέρα αλλά στο θέμα του πως παρέδωσαν την σκυτάλη ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστοι.»
Παρακολουθείστε ζωντανά το συνέδριο του ΣΕΒ: