Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πρέπει να δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πρέπει να δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους
Καμία δημοκρατία, καμία κοινωνία, καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί εάν δεν έχει μια δυνατή μεσαία τάξη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Το «παρών» στο CEO Initiative Forum του 2024 , που διοργάνωσε, για 6η συνεχή χρονιά, το Fortune Greece, σε συνεργασία με την εταιρεία Tsomokos στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι  τα τελευταία πέντε χρόνια ως κοινωνία και ως οικονομία έχουμε βελτιώσει πάρα πολλά πράγματα, δεν θα είναι όμως καλά θεμελιωμένα εάν δεν δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους, και ειδικά στους χαμηλόμισθους. 

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair του Fortune Greece, ο επικεφαλής του ΣΕΒ αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, όπως οι αμερικανικές εκλογές και η νίκη του Ντόναλτ Τραμπ, το μέλλον της Ευρώπης, το επενδυτικό σοκ που έχει ανάγκη η Ελλάδα, η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία, η αδυναμία εξεύρεσης εργαζομένων και το όραμά του ως προέδρου του ΣΕΒ.

Δείτε το βίντεο από το one on one του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου με την Αναστασία Παρετζόγλου:

Ακολουθούν ορισμένα από τα κύρια σημεία της παρέμβασης του κυρίου Σπύρου Θεοδωρόπουλου:

Για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών: «It’s the economy stupid»

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εξηγείται εύκολα από την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών πολιτών, όχι της αμερικανικής οικονομίας. Η αμερικανική οικονομία ευημερεί αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν βγάζει εύκολα το μήνα του. Ήταν μια θυμωμένη ψήφος από πλευράς των Αμερικανών λόγω της ακρίβειας αλλά και της ανασφάλειας που δημιουργούν οι μεταναστευτικές ροές για το μέλλον του. Oι Αμερικανοί, δεν είχαν ανοικτά αυτιά να ακούσουν τίποτα άλλο παρά μόνον αυτόν ο οποίος τους έταζε ότι εγώ το σύστημα θα το διαλύσω και έτσι εσύ θα έχεις καλύτερη ευημερία. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι δημοσκοπήσεις δεν μπόρεσαν να το αποτυπώσουν.

Για την Ευρώπη στο νέο περιβάλλον: Πρέπει να επενδύσει στο μέλλον της

Τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν αναλυθεί με πολύ σωστό και πλήρη τρόπο στην έκθεση Ντράγκι. Ο Ντράγκι μας είπε ουσιαστικά ότι η Ευρώπη όπως είναι, αν δεν αλλάξει, θα διαλυθεί. Πρότεινε να γίνουν δύο αλλαγές: Να επενδύσει στο μέλλον της, να επενδύσει στην παραγωγή. Να παράγει περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να υπάρχει μια επένδυση της τάξεως του 5% του ΑΕΠ το χρόνο, δηλαδή 800 δις το χρόνο να επενδύονται στην Ευρώπη. Αλλά για να μπορέσει να λειτουργήσει η Ευρώπη, να υπάρξει κοινό χρέος, πρέπει να αλλάξουμε και το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί να συνεχίσει η κατάσταση με κάθε χώρα να έχει τη δυνατότητα να ασκεί βέτο. Αυτά τα συστήματα του βέτο έγιναν την εποχή που ήταν 10 οι χώρες. Τώρα που είναι 28 δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Άρα πρέπει να χωριστούμε σε χώρες δύο ταχυτήτων. Το πρώτο θέμα των 800 δις είναι δύσκολο, διότι τι ζητάμε ουσιαστικά; Να δανειστούν οι χώρες που είναι αξιόχρεες. Και η δεύτερη πρόβλεψη του Ντράγκι, είναι να δεχτούν οι χώρες να χωριστούν σε διαφορετικές ταχύτητες. Και αυτό νομίζω ότι πολιτικά δεν είναι εύκολο. Ελπίζω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών να ξυπνήσει την Ευρώπη και να μας κινητοποιήσει. Ευτυχώς συζητείται η ατζέντα σε λίγες μέρες, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, και νομίζω ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα δώσει μια ώθηση σε αυτούς που θέλουν περισσότερη Ευρώπη, προκειμένου να κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Μαζί μπορούμε περισσότερα»

Δεν έχουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Έχουν, κυρίως, οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κάτω των 10 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια με περιφερειακά συμβούλια στα οποία καλούν τους πελάτες τους, τους μικρούς, τους μεσαίους, να τους εκπαιδεύσουν πάνω σε θέματα χρηματοοικονομικής αποτελεσματικότητας. Και εμείς, ως ΣΕΒ, έχουμε προγραμματίσει μια εκδήλωση για να τους εξηγήσουμε, εκτός από τις τραπεζικές δυνατότητες, και τις δυνατότητες που υπάρχουν να αντλήσουν επενδύσεις. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι ότι το πάρα πολύ μικρό μέγεθος δεν βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα. Δυστυχώς, οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων δεν είναι μέσα στην κουλτούρα του Έλληνα. Είμαστε οπαδοί του «μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα» και όχι του «μαζί μπορούμε καλύτερα». Το σύνθημα του ΣΕΒ στη φετινή Γενική Συνέλευση ότι «μαζί μπορούμε περισσότερα», λέει «ελάτε, λοιπόν, να συγχωνευθούμε, ελάτε να μεγαλώσουμε το μαγαζί μας, για να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί.

Για την αδυναμία εξέρευσης εργαζόμενων: Οι δύο «δεξαμενές»

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων, είναι να φέρουμε στην εργασία τους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα δεν συμμετέχουν. Το 16% των ανθρώπων μεταξύ 15 και 29 ετών σήμερα ούτε δουλεύουν ούτε εκπαιδεύονται, ούτε σπουδάζουν. Απλά, κάθονται. Να μια δεξαμενή, λοιπόν, από την οποία μπορούμε να φέρουμε ανθρώπους να εργαστούν, όχι μόνο για να πάει καλύτερα η οικονομία, αλλά και για το δικό τους μέλλον. Η δεύτερη δεξαμενή άντλησης εργαζομένων είναι ο γυναικείος πληθυσμός της Ελλάδος. Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό εργαζόμενων γυναικών σε όλη την Ευρώπη και αυτό, όχι γιατί οι γυναίκες κάθονται, αλλά γιατί οι γυναίκες εκτελούν οικογενειακά καθήκοντα. Πρέπει να δημιουργήσουμε δομές με τις οποίες θα τους επιτρέψουμε να συνδυάσουν την εργασία με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Και αν όλα αυτά δεν φτάσουν, τότε πρέπει να πάμε σιγά σιγά και σε μια πολύ ελεγχόμενη μετανάστευση, εκεί όπου έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες.

Ανάγκη εκθετικής αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων: Οι υπεραποσβέσεις θα δώσουν πραγματική ώθηση στην οικονομία

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, γιατί βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ μας. Αν πάμε τώρα στην ποιότητα των επενδύσεων, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αρνηθούμε κανενός είδους επένδυση. Σήμερα είμαστε πολύ πιο ελκυστικοί από το παρελθόν, αλλά δεν είμαστε ελκυστικότεροι από τις χώρες-ανταγωνιστές μας. Αυτοί που θα επενδύσουν πραγματικά είναι οι εταιρείες που υπάρχουν εδώ, δραστηριοποιούνται ήδη και γνωρίζουν το ελληνικό περιβάλλον. Σε αυτές τις επιχειρήσεις αν αποταθούμε, ένα εργαλείο που στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι θα δώσει πραγματικά ώθηση στην οικονομία, είναι οι υπεραποσβέσεις, οι οποίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι δεν περνάς από διαδικασία έγκρισης από κανέναν. Επενδύεις στη δουλειά σου, σε ένα καινούργιο εργοστάσιο, σε καινούργια μηχανήματα, σε αυτοματοποίηση. Και μπορούν να γίνονται εύκολα και την ώρα που μια επιχείρηση τις χρειάζεται. Το δεύτερο θέμα είναι ότι δημοσιονομικά αποδίδουν πολύ πιο γρήγορα από τα χρόνια στα οποία θα πάρει κανείς το φορολογικό όφελος.

«Να επενδύσουμε στην ευημερία των ανθρώπων»

Το όραμά μου είναι να υπηρετήσω πρώτα – πρώτα τις επιχειρήσεις – μέλη μας. Να τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν, να αναπτυχθούν, να προσφέρουν. Το επόμενο είναι να προσφέρουμε ως σύνδεσμος στην ελληνική οικονομία ό,τι μπορούμε περισσότερο. Με ιδέες, προτάσεις, πρακτικές, κυρίως με προτάσεις. Και το τρίτο – το ίδιο σημαντικό με όλα τα υπόλοιπα, είναι να βοηθήσουμε σε ένα πράγμα το οποίο με ανησυχεί αυτή τη στιγμή: Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο καπιταλισμού που μετράμε πια τα αποτελέσματα της οικονομίας με βάση κάποιους δείκτες. Πρέπει σε αυτούς τους δείκτες να προσθέσουμε περισσότερο την ευημερία των ανθρώπων. Τα τελευταία πέντε χρόνια και ως κοινωνία και ως οικονομία έχουμε βελτιώσει πάρα πολλά πράγματα, δεν θα είναι όμως σταθερά, δεν θα είναι καλά θεμελιωμένα εάν δεν μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους και ειδικά τους χαμηλόμισθους. Διότι καμία δημοκρατία, καμία κοινωνία, καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί εάν δεν έχει μια δυνατή μεσαία τάξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: