Θεοδωρόπουλος: Χρειάζεται μια καινούργια συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών

Θεοδωρόπουλος: Χρειάζεται μια καινούργια συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών
Για την εξασφάλιση ευελιξίας χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και την αντιμετώπιση μαύρης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.

Για πρώτη φορά, η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Η αύξηση των αμοιβών θα οδηγούσε σε μετακίνηση των στελεχών από τη μια επιχείρηση στην άλλη αλλά δεν θα έλυνε το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Χρειάζεται μια καινούργια συμφωνία κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών που θα εξασφαλίζει περισσότερη ευελιξία χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα οδηγεί σε αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Αυτά ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CHIPITA FOODS, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε την ανάγκη για ανταγωνιστικό φορο- ασφαλιστικό πλαίσιο, καθώς και βελτίωση των δομών για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου ενώ άσκησε κριτική στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, λέγοντας ότι εφαρμόζεται την περίοδο που ξένες επιχειρήσεις περιορίζουν τη φυσική παρουσία των εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις τους. «Το μικρομάνατζμεντ δεν μπορεί να λειτουργήσει πια», ανέφερε σχετικά.

Την επιβράβευση των εργαζομένων με ευελιξία στον τόπο εργασίας, το ωράριο και την καριέρα, με μπόνους και ευκαιρίες απασχόλησης σε διαφορετικά τμήματα και ξένες χώρες ή με ένα προσωπικό «μπράβο» πρότεινε στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο γενικός διευθυντής της Coca Cola Hellas Σταύρος Μουρελάτος, προσθέτοντας ότι οι μισθοί και οι προαγωγές είναι ξεπερασμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον άνθρωπο στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον ο κ. Μουρελάτος ανέφερε ότι η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργία νέων, πολλές από τις οποίες δεν γνωρίζουμε σήμερα και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε θετικά την αλλαγή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνική βιομηχανία το 2030, ο διευθύνων σύμβουλος της Βιοχάλκο Μιχάλης Στασινόπουλος ζήτησε ορθή λειτουργία της αγοράς ενέργειας και εφαρμογή του θεσμού των επιταχυνόμενων αποσβέσεων ως κίνητρο για επενδύσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας ανέφερε ότι υπάρχει «απίστευτος ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος στην Ελλάδα, παραγνωρισμένος για πολλά χρόνια λόγω της κακής φήμης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου», ωστόσο όπως είπε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρότεινε δε να εφαρμοστεί το παράδειγμα των Σκουριών για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών.

Ο Chief Technology Officer της Sunlight Group Energy Storage Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας ανέφερε ότι η βιομηχανία κατασκευής μπαταριών αναπτύσσεται ραγδαία στην Ευρώπη εξαιτίας κυρίως των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής της Motor Oil Γεώργιος Τριανταφύλλου σημείωσε ότι ο όμιλος μετασχηματίζεται σε πολυενεργειακό πάροχο ενώ αναφέρθηκε στις επενδύσεις που δρομολογούνται στον τομέα του υδρογόνου και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Ο Co-CEO της ELPEN και μέλος του ΔΣ ΣΕΒ Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί το 10% της ευρωπαϊκής και στόχος την επόμενη 4ετία είναι να καλύπτει το 70% των αναγκών της εγχώριας αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: