Σπριντ εννέα ημερών για την αξιολόγηση
- 15/11/2016, 21:35
- SHARE
Τι απομένει για να πιαστεί ο στόχος του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Μέσα σε λιγότερο από εννέα ημέρες Ελλάδα και πιστωτές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για όλα τα κρίσιμα μέτωπα εάν θέλουν να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξει έγκριση στο EWG της 29 Νοεμβρίου και στη συνέχεια πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αισιόδοξο καθώς ούτε την Τρίτη οι δύο πλευρές μπήκαν σε κανονική ατζέντα συζητήσεων – απλώς μπήκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών- ενώ τα μέτωπα κρίνονται ιδιαίτερα απαιτητικά, αφού στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα εργασιακά.
Η νέα υπουργός εργασίας πήρε μία πρώτη γεύση σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις των δανειστών με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας να στέλνουν μετά τη συνάντηση το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν συζητά και δεν θα δεχθεί ούτε απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ούτε αύξηση του από το 5 στο 10%, ενώ στην κορυφή της ατζέντας της βρίσκεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην οποία το κουαρτέτο αρνείται σθεναρά.
Μεγάλο βαθμό δυσκολίας έχουν και τα υπόλοιπα θέματα τα οποία θα βρίσκονται στο τραπέζι της δεύτερης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα το δημοσιονομικό, ζητώντας να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εάν επιβεβαιωθούν τυχόν αποκλίσεις στα έτη 2017 και 2018.
Το κουαρτέτο θα απαιτήσει ως προαπαιτούμενο για αυτή την αξιολόγηση και την ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου της περιόδου 2018-2020, χωρίς όμως να δέχεται να χαμηλώσουν στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ και παρά την πρόταση του ΔΝΤ να χαμηλώσουν οι στόχοι αυτοί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Πιέσεις υπάρχουν από την πλευρά των δανειστών και για την στελέχωση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η ρύθμιση των κόκκινων δανείων για την οποία εκκρεμεί το θέμα της συμφωνίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Πεδίο αντιπαράθεσης θα αποτελέσουν για άλλη μία φορά οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές στα ειδικά μισθολόγια με την κυβέρνηση να το αρνείται, ενώ στοίχημα παραμένει τελικά και ο ρόλος του ΔΝΤ και το κατά πόσο θα συμμετέχει με νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Τον τελευταίο ζήτημα συνδέεται φυσικά και με τις αποφάσεις για το χρέος, με τους Ευρωπαίους πάντως να φαίνονται διστακτικοί στο να δώσουν κάτι παραπάνω από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης της αποπληρωμής του.
Το κατά πόσο όλα αυτά τα δύσκολα ζητήματα θα βρουν λύση μέσα στις επόμενες εννέα ημέρες ώστε να υπάρξει συμφωνία μένει να αποδειχτεί από την πορεία των συζητήσεων. Πάντως οι πιο ρεαλιστές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα παραδοθούν και στις αρχές του 2017.