Στα 100 δισ. δολάρια το κόστος των κυρώσεων για τη Ρωσία
- 26/04/2015, 17:37
- SHARE
Η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα για την υποστήριξή της στο διαμελισμό της Ουκρανίας - 106 δισεκατομμύρια δολάρια για την ακρίβεια.
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ παρείχε τον πρώτο επίσημο υπολογισμό του κόστους σε μια ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία προκάλεσε μια κρίση που φάνηκε να είναι «πιο δύσκολη» απ’ ότι θα φαντάζονταν ακόμα και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε σχέση με την Κριμαία και την υποστήριξη της Μόσχας προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κόστισαν στη Ρωσία 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Φέτος, το κόστος θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Μεντβέντεφ.
«Δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε μόνο μια βραχυπρόθεσμη κρίση» είπε ο Μεντβέντεφ.
Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο δείχνουν πόσο άσχημη έχει γίνει η κατάσταση. Η αξία του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας μειώθηκε κατά 30% τους πρώτους δύο μήνες φέτος.
Το εμπόριο της Ρωσίας με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώθηκε πάνω από το ένα τρίτο.
Η Μόσχα ανταπέδωσε απαγορεύοντας τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.
Συνολικά, οι εισαγωγές τροφίμων μειώθηκαν κατά 40% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Όμως, αυτή η κίνηση αποδείχθηκε μπούμερανγκ, καθώς ο πληθωρισμός άγγιξε το 17% τον Μάρτιο – το μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.
Οι δυτικές κυρώσεις ήρθαν να προστεθούν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 50% πέρυσι.
Η Ρωσία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για τα μισά περίπου κρατικά της έσοδα. Η αξία των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας μειώθηκε κατά 40% τους πρώτους δύο μήνες του 2015 και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει περικοπές στις δαπάνες.
«Είναι σαφές ότι οι οικονομικές συνέπειες της απόφασής μας για την Κριμαία θα ήταν μικρότερες αν η οικονομία μας δεν είχε συσσωρεύσει έναν αριθμό εγγενών προβλημάτων, τα οποία δεν ήμασταν σε θέση να επιλύσουμε εγκαίρως» είπε ο Μεντβέντεφ.
Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2015.
Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει την επίδραση των δυτικών κυρώσεων, υποσχόμενος ότι θα βρεθούν νέοι εμπορικοί εταίροι αλλού – ιδιαίτερα στην Ασία – και προβλέποντας ότι η ρώσικη οικονομία θα βρίσκεται πάλι σε τροχιά ανάπτυξης το 2017.
Όλο αυτό δεν φαίνεται και πολύ πειστικό, όμως. Ο μόνος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας που έχει αυξήσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μ’ αυτήν φέτος είναι η Ιαπωνία.