Στα 3,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισράηλ-Κύπρου-Ελλάδας

Στα 3,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισράηλ-Κύπρου-Ελλάδας

Όλες οι λεπτομέρειες της μεγάλης επένδυσης του Euroasian Interconnector.

Στα 3,5 δισ. ευρώ θα φτάσει ο προϋπολογισμός του Euroasian Interconnector που θα συνδέσει ηλεκτρικά την Κύπρο, με το Ισραήλ από τη μία, και με την Ελλάδα και την Ευρώπη από την άλλη.

Το ηλεκτρικό καλώδιο θα προσαιγιαλώνεται στην Κύπρο από την ακτή στην περιοχή Αλαμινού – Μαζωτού και θα συνεχίζει στα ενδότερα για περίπου οκτώ χιλιόμετρα, σε περιοχή μεταξύ Κοφίνου – Μεννόγιας, όπου θα κατασκευαστεί ο μετασχηματιστής του ηλεκτρισμού. Το μεγαλεπήβολο έργο έχει ήδη χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο κοινής ωφελείας.

Αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, «Euroasian Interconnector», που κατατέθηκε ενώπιον των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών της Κύπρου.

Η μελέτη περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα του έργου, που αφορούν στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Κύπρου εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει εκπονηθεί βάσει όλων των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών κανονισμών. Για τις μελέτες που συνοδεύουν τις αιτήσεις, υπήρξε στενή και συνεχής επικοινωνία με όλους τους συνεργάτες από Κύπρο (Euroasian Interconnector Ltd), Ελλάδα (Enveco) και Ιταλία (CESI SpA) για την πληροφόρηση, επεξεργασία και ανάλυση όλων των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από τις θαλάσσιες και χερσαίες επιτόπιες έρευνες, και δεδομένων από θεωρητικές έρευνες, αλλά και τη γενική συζήτηση των διάφορων θεμάτων που είχαν προκύψει.

Το έργο που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, διαχωρίζεται σε τρεις διαδρομές, Ισραήλ-Κύπρος, Κύπρος-Κρήτη, Κρήτη-Αττική. Στην πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο από τα καλώδια μεταφοράς σε κάθε διαδρομή, όπως επίσης και οι εγκαταστάσεις των σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος 1.000 MW σε εναλλασσόμενο – και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2022.

Στη δεύτερη φάση θα τοποθετηθούν επιπρόσθετα καλώδια στην ίδια όδευση με τα καλώδια της Α’ φάσης, για αναβάθμιση του συστήματος. Παράλληλα προχωρά και μελέτη για πόντιση και καλωδίου οπτικών ινών υψηλών δυνατοτήτων, στην ίδια όδευση.

Το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι τεχνολογίας HVDC, δηλαδή υψηλής τάσης συνεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος (DC), που επιτρέπει τη μεταφορά ρεύματος υψηλής τάσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Δύο σταθμοί θα υπάρχουν στη μια άκρη του δικτύου στο Ισραήλ, από ένας στα ενδιάμεσα στάδια σε Κύπρο και Κρήτη και δύο στην Αττική.

Σε κάθε σταθμό θα γίνεται μετατροπή του συνεχόμενου ηλεκτρισμού σε εναλλασσόμενο, ώστε να συνδέεται με το δίκτυο κάθε χώρας μέσω υποσταθμών διανομής.

Για κάθε υποσταθμό, θα τοποθετηθούν ηλεκτρόδια τα οποία θα απέχουν μια ελάχιστη προκαθορισμένη απόσταση από τον υποσταθμό και θα λειτουργούν ως σύστημα γείωσης σε περίπτωση οποιασδήποτε απώλειας κατά τη λειτουργία.

Συνολικά, ο Euroasian Interconnector αναμένεται να επιφέρει μακροχρόνια θετικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας την Κύπρο κομβικό σημείο για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.