Στα 500 δισ. δολάρια η αγορά των κατοικίδιων έως το 2030

Στα 500 δισ. δολάρια η αγορά των κατοικίδιων έως το 2030
Photo: pixabay.com
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, τα νέα trends και η αυξημένη κατά κεφαλήν δαπάνη των “κηδεμόνων”.

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή επαφή με τα ζώα συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής μας υγείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν συντροφιά στα … κατοικίδια με τις εκτιμήσεις των ειδικών που αποτυπώνονται στο Bloomberg Intelligence’s Pet Economy Report, να κάνουν λόγο για μια αγορά η οποία, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αγγίζει τα 500 δις δολάρια έως το 2030.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον εν λόγω κλάδο, δεδομένου ότι η παγκόσμια αγορά τροφών για τα κατοικίδια αναμένεται να ξεπεράσει τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καταγράφοντας αύξηση 52% σε σχέση με σήμερα, ενώ η αγορά των φαρμάκων για τα ζώα συντροφιάς θα ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030!

Αντίστοιχη έκθεση που φέρει την υπογραφή της Mordor Intelligence και εστιάζει αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά κατοικίδιων, υπολογίζει ότι το μέγεθός της φέτος ανέρχεται σε 80,69 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί στα 103,27 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,06%.

Τον ρυθμό δίνουν οι … Millennials

H διαρκής επέκταση της αγοράς φαίνεται να οφείλεται, κυρίως, στους Millennials. Σύμφωνα με την APPA National Pet Owners Survey 2021-2022, το 70% των νοικοκυριών των ΗΠΑ, ή περίπου 90,5 εκατομμύρια οικογένειες, είχαν ένα κατοικίδιο, από τους οποίους σε ποσοστό 35% ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των Millennials.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κατοικίδια αναγνωρίζονται ως μέλη της οικογένειας και οι ιδιοκτήτες τους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για να παρέχουν στους τετράποδους, και μη, φίλους τους, μια όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι δαπάνες που καταγράφονται για τροφή, περιποίηση και αξεσουάρ.

Ραντεβού στο PETSTODAY 2024

Στις 4 με 6 Οκτωβρίου 2024, στο Athens Metropolitan Expo, οι επαγγελματίες του κλάδου των ζώων συντροφιάς δίνουν ραντεβού στην έκθεση PETSTODAY 2024 προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να ενημερώσουν το κοινό αναφορικά με τις νέες τάσεις στον κλάδο.

Η μεγαλύτερη πανελλαδικά εμπορική έκθεση στον τομέα των Pets, επιστρέφει πιο διευρυμένη και ανανεωμένη από ποτέ, για να χαράξει νέες προοπτικές, να διευρύνει επιλογές και να δώσει την ευκαιρία για νέες συμφωνίες, συνεργασίες και επενδύσεις.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων PetShop, κτηνίατροι, εκπαιδευτές, groomers, επαγγελματίες εκτροφείς, ιδιοκτήτες πανσιόν, εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις, αλλά και στελέχη εταιριών εισαγωγής- εμπορίας ή κατασκευής προϊόντων για ζώα συντροφιάς, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νέες τάσεις, τις καινοτομίες και τα νέα προϊόντα, από περισσότερους από 40 εκθέτες, μεταξύ άλλων εκπροσώπους κορυφαίων brands του χώρου.

«Για πρώτη φορά διοργανώνεται μία έκθεση η οποία δεν θα έχει ζώα και απευθύνεται, όχι σε ιδιοκτήτες, αλλά σε επαγγελματίες του κλάδου. Θα έλεγα πως έχει μπει πλέον στην συνείδηση του Έλληνα η απόκτηση κατοικίδιου και σ’ αυτό συνέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, η μοναξιά που βίωσε κατά τη διάρκεια της καραντίνας» αναφέρει στο Fortune ο διοργανωτής του PETSTODAY 2024, κ. Βασίλης Γουλιέλμος.

Όπως λέει, ο κλάδος μεγαλώνει γιατί ο κηδεμόνας του κατοικίδιου γίνεται πιο απαιτητικός και θέλει ποιοτικότερα προϊόντα.

«Βλέπουμε να αναπτύσσονται υπηρεσίες καλλωπισμού και υγείας. Οι κτηνιατρικές κλινικές είναι πιο οργανωμένες και δημιουργούνται νέα τμήματα. Δεν στηρίζουν τη λειτουργία τους, μόνο σε έναν κτηνίατρο. Στην παρούσα φάση δεν έχει χαρτογραφηθεί η ελληνική αγορά, όμως, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δραστηριοποιούνται πάνω από 300 εταιρείες».

Οι νέες τάσεις και τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Ποιοτικά προϊόντα που εξειδικεύονται στην ψυχολογική υποστήριξη του ζώου όταν αυτό βρίσκεται μόνο του στο σπίτι και νιώθει φόβο και ανησυχία, αλλά και προϊόντα ασφαλείας, καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

«Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν στηθόλουρο, διαμορφωμένο με ειδικά μαξιλαράκια, αντί για κολάρο, προκειμένου να μην καταπιέζεται το ζώο. Εξίσου σημαντική είναι και η έμφαση που δίνεται στην καθαριότητα, διότι για παράδειγμα ένα σκυλί που πηγαίνει βόλτα σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να καθαριστούν άμεσα οι πατούσες του για να μην μεταφερθούν μικρόβια».

Ο κ. Γουλιέλμος καταλήγει λέγοντας πως η τεχνολογία θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας τα δεδομένα και στον συγκεκριμένο κλάδο. «Ήδη υπάρχουν ειδικές εφαρμογές για τον εντοπισμό του ζώου σε περίπτωση που χαθεί αλλά και η δυνατότητα λήψης δεδομένων για την υφιστάμενη κατάσταση της υγείας του».
Όσο για το μέσο κόστος που ξοδεύει ένας ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς, κυμαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Γουλιέλμο, μεταξύ 60 και 100 ευρώ!

Να σημειωθεί ότι εκτός από επιχειρηματικές ευκαιρίες, η PETSTODAY, θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους μέσω της παρουσίασης έρευνας στην εκδήλωση Inspiration Area, στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, αλλά και τα έξυπνα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία.

Η είσοδος στην PETS TODAY 2024 είναι δωρεάν για επαγγελματίες του κλάδου, ενώ απαιτείται η προεγγραφή για κάθε επαγγελματία επισκέπτη ή για κάθε επισκέπτη που σχεδιάζει να επενδύσει στον κλάδο, ξεχωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: