Στα 7,35 δισ. δολάρια οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα – Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια το NATO
- 13/02/2024, 14:03
- SHARE
Εν μέσω των αντιδράσεων που συνεχίζουν να προκαλούν τα σχόλια του Ντόναλτ Τραμπ για τις δαπάνες των κρατών μελών του NATO, τα έξοδα των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ξεπέρασαν το 1 τρισεκκατομύριο δολάρια σύμφωνα με το βρετανικό στρατιωτικό think-tank International Institute for Strategic Studies.
Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη στην ετήσια έκθεση του IISS, οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες για το 2023 διαμορφώθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 2,2 τρισ. δολαρίων, σε μια αύξηση 9% συγκριτικά με το 2022 και με τις χώρες του NATO να έχουν το 50%. Οι συλλογικοί αμυντικοί προϋπολογισμοί της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και των χωρών του NATO αποτελούν περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, σύμφωνα με τη έρευνα.
Για την Ελλάδα, οι εν λόγω δαπάνες υπολογίζονται σε 7,35 δισ. δολάρια.
«Η τρέχουσα κατάσταση στρατιωτικής ασφάλειας προαναγγέλλει αυτό που είναι πιθανό να είναι μια πιο επικίνδυνη δεκαετία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη θρασύτατη εφαρμογή από ορισμένους της στρατιωτικής ισχύος για την επιδίωξη διεκδικήσεων» εκτιμά του IISS.
Ακόμα, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη αυξάνουν την παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών μετά από δεκαετίες υποεπένδυσης, επειδή αντιμετωπίζουν τώρα μια «εποχή ανασφάλειας».
«Ενώ οι δυτικές αμυντικές δαπάνες αυξάνονται και τα σχέδια για την ανανέωση του εξοπλισμού συνεχίζονται, προβληματιζόμαστε για τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή» σημείωσε ο ο διευθύνων σύμβουλος του IISS, Μπάστιαν Γκίγκεριχ.
Επιπλέον, η έκθεση τονίζει την αύξηση των εντάσεων στην Αρκτική, την επιδίωξη της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και την άνοδο των στρατιωτικών καθεστώτων στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής ως παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα «επιδεινούμενο περιβάλλον ασφαλείας».
Χιλιάδες ρωσικά τανκς έχουν καταστραφεί
Περίπου δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το IISS εκτιμά ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου 3.000 άρματα μάχης, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των επιχειρησιακών αποθεμάτων που διέθετε τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε αντισταθμίζει τις απώλειές της χρησιμοποιώντας κυρίως τα αποθέματά της σε οχήματα τα οποία δεν ήταν λειτουργικά τότε, αναγκαζόμενη να προτιμήσει την ποσότητα εις βάρος της ποιότητας.
Το Κίεβο αντιθέτως προς το παρόν αντισταθμίζει τις απώλειές του σε εξοπλισμό χάρη στη δυτική βοήθεια, κερδίζοντας μάλιστα σε ποιότητα. Ο ουκρανικός στρατός επίσης επιδεικνύει «εφευρετικότητα», κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα με τη χρήση θαλάσσιων drones.
Κίνα και Ιράν επιβάλλονται
Το Πεκίνο συνεχίζει την πολιτική του εκσυγχρονισμού των στρατηγικών του δυνάμεων και μεταμορφώνει στον στρατό του σε μια δύναμη που θα είναι ικανή να επεμβαίνει μακριά από τα σύνορα της χώρας, οδηγώντας τους ανήσυχους γείτονές της στην ενίσχυση των αμυντικών συμμαχιών τους.
«Η Κίνα επιβάλλεται περισσότερο και όχι μόνο στην άμεση γειτονιά της», σημειώνει η έκθεση, αναφερόμενη στην πτήση κινεζικών μπαλονιών πάνω από τις ΗΠΑ, την ανάπτυξη πλοίων στον κόσμο ή τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει το Πεκίνο για συγκρούσεις που μαίνονται μακριά από την περιοχή του.
Παράλληλα το IISS αποκαλύπτει ότι το Ιράν ασκεί αυξανόμενη επιρροή σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές, με δύο παραδείγματα: την παροχή πυραύλων στους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι επιθέσεις των οποίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και την παροχή drones στη Ρωσία με τα οποία επιτίθεται στην Ουκρανία.