Στα 88 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ιταλία

Στα 88 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ιταλία

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη γειτονική χώρα σχετίζεται άμεσα με την πληγή της ιταλικής οικονομίας και αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.

Στα 88 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμάται η φοροδιαφυγή στην Ιταλία την περίοδο 2010 – 2014, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή υπό την καθοδήγηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιερ Πάολο Παντοάν και με τη συμμετοχή στελεχών της στατιστικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας.

Όσον αφορά τη διετία 2012 – 2013, ο μέσος όρος της φοροδιαφυγής φτάνει στα 108,7 δισ. ευρώ τον χρόνο και αντιπροσωπεύει το 34,2% των φορολογικών εσόδων που έπρεπε να έχουν καταβληθεί.

Το ρεκόρ της φοροδιαφυγής αφορά τη μη καταβολή του ΦΠΑ, που φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ τον χρόνο και πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από το 1/3 των 108,7 δισ. ευρώ διαφυγόντων φορολογικών εσόδων, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει σαφώς πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας, που το περασμένο έτος ανήλθε στο 1,651 τρισ. ευρώ.

Η φοροδιαφυγή που αφορά το ετήσιο εισόδημα φυσικών προσώπων υπολογίζεται στα 31 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 27 δισ. ευρώ αφορούν τα εισοδήματα φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις. Η μη καταβολή εταιρικών φόρων, τοπικών φόρων επί της παραγωγής και τοπικών φόρων ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται στα 14 δισ. ευρώ, 8,5 δισ. ευρώ και 4,6 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη γειτονική χώρα σχετίζεται άμεσα με την πληγή της ιταλικής οικονομίας, την παραοικονομία, που εκτιμάται ότι εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.

Η κυβέρνηση Ρέντσι επικρίθηκε έντονα, όταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους επέλεξε να αυξήσει στις 3.000 ευρώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για συναλλαγές με μετρητά, από τα 1.000 στα οποία είχε οριστεί από το 2012. Υπενθυμίζεται όμως ότι εκείνη την περίοδο το είχαν επιβάλει οι συνθήκες, καθώς η Ευρωζώνη βρισκόταν στην κορύφωση της κρίσης χρέους και εντείνονταν οι πιέσεις από την Ε.Ε. για πάταξη της φοροδιαφυγής. Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επικαλεστεί την ανάγκη να συνάδουν οι κανόνες της Ιταλίας με εκείνους της υπόλοιπης Ευρωζώνης, μολονότι η Γαλλία έχει μειώσει το αντίστοιχο ανώτατο όριο στα 1.000 ευρώ.

Οι φορολογικές αρχές της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αποστέλλουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις σε όλους τους φορολογουμένους, εκτός των αυτοαπασχολουμένων, ενώ παράλληλα έχουν επιστρατεύσει συμβουλευτικές εταιρείες, με σκοπό την απλούστευση του φορολογικού κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος, η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει ποσό άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ από τον επαναπατρισμό ιταλικών κεφαλαίων, χορηγώντας φορολογική αμνηστία.