Στα 937 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
- 23/12/2020, 18:15
- SHARE
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 937 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133.365, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
5.267 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.198 (29.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 495 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
- 30 κρούσματα στην Ανατολική Αττική
- 43 κρούσματα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
- 28 κρούσματα στην Δυτική Αττική
- 39 κρούσματα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών
- 56 κρούσματα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
- 23 κρούσματα στον Νότιο Τομέα Αθηνών
- 42 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς (σύνολο στην ΠΕ Αττικής 261 κρούσματα)
- 212 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 4 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου
- 2 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 5 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Κεφαλληνίας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Νήσων
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
«Επιχείρηση Ελευθερία», ένα μεγάλο εγχείρημα που ποτέ δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί
Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική εικόνα, ο υπουργός Υγείας είπε «δεν είναι στατιστικά για εμάς», και συνέχισε «με πόνο ψυχής» «κάνουμε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή». «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε «μια υγειονομική επιχείρηση που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας μας». «Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».
«Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά».
«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις εμβολίων.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην ψυχική υγεία, που ήταν το κύριο θέμα της ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση τοποθετήθηκε και η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας.
«Ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουν οι οικογένειες μας. Είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας «είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι».
«Εμείς, η ελληνική Πολιτεία, είμαστε εδώ, δίπλα σας» επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε «η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα». «Είμαστε εδώ και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Β. Κικίλιας.
«Πιστεύουμε ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη, αυτό κάνουμε» είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι «αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Επίσης, «επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης την περαιτέρω χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Ράπτη: Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως το locldown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».
«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».
«Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.