Στα «χαρακώματα» με τα συνδικάτα ο Ματέο Ρέντσι
- 19/09/2014, 20:49
- SHARE
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού με τους συνδικαλιστές.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και των συνδικάτων, με αποτέλεσμα τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά σωματεία εργαζομένων (Cgil, Cisl και Uil) να προκηρύξουν απεργία για την 8η Νοεμβρίου, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο «πάγωμα» των συμβάσεων και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, το οποίο εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2010 και θα ισχύσει και το 2015.
Τα ιταλικά συνδικάτα επισημαίνουν ότι χωρίς την αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο κόστος ζωής, δεν μπορεί να τονωθεί η οικονομική ισχύς των πολιτών και να επιτευχθεί, τελικώς, η ανάκαμψη για την οποία συνεχίζει να κάνει αδιάκοπα λόγο η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, πιο ευνοϊκής μεταχείρισης πρόκειται να τύχουν τα στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, αποφασίσθηκε να διατεθεί 1 εκατομμύριο ευρώ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους.
Τις προηγούμενες βδομάδες, σειρά συνδικαλιστών της ιταλικής αστυνομίας και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας είχαν αναφερθεί σε «θεαματικές πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας», σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτά τα βασικά οικονομικά τους αιτήματα.
Ο Ματέο Ρέντσι είχε χαρακτηρίσει αυτές τις δηλώσεις ως «ανεύθυνες».
Από την άλλη πλευρά η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του συνδικάτου Cgil, του μεγαλύτερου της Ιταλίας, ανέφερε: «έχω την εντύπωση ότι ο Ματέο Ρέντσι έλκεται υπερβολικά από τις θέσεις και το μοντέλο της [συντηρητικής πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ] Θάτσερ», και πρόσθεσε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, με συμβάσεις αορίστου χρόνου»
Τέλος, σύμφωνα με σχολιαστές είναι πιθανό να γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες νέες κινητοποιήσεις με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος των υπαλλήλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορούν να επαναπροσλαμβάνονται όταν η απόλυσή τους κρίνεται άδικη και καταχρηστική από την δικαιοσύνη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο