Στα «μαχαίρια» ΥΠΟΙΚ και ESM

Στα «μαχαίρια» ΥΠΟΙΚ και ESM

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, μόνη προϋπόθεση για το χρέος.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSΜ) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, κάτι που δεν άργησε να σχολιαστεί απ’ την πλευρά του ΥΠΟΙΚ.

«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Και το σχόλιό τους καταλήγει: «Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους “ειδήμονες” για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν».

Την ίδια στιγμή ο Ρολφ Στράουχ εκφράζειστο «Βήμα» την αισιοδοξία του ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος που διαμορφώνει τις συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, τονίζει ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραμένει η βάση της συζήτησης και αυτά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, εφόσον αυτό έχει εφαρμοστεί πλήρως και εφόσον κριθούν αναγκαία.

Ο Στράους σημειώνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι υπάρχει αρκετή καλή θέληση όσων εμπλέκονται ώστε να υπάρξει συναίνεση στις 15 Ιουνίου: «Η καλύτερη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτή τη συζήτηση είναι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που συνιστά κλειδί», ανέφερε.

Εκτιμά δε, ότι υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, αλλά επισημαίνει ότι δεν υπάρχει δέσμευση ή σχετική απόφαση. Επιπλέον, τονίζει ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα κερδίζει περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως- που αντιστοιχεί σε 6% του ΑΕΠ- δανειζόμενη από τον ESM και όχι από την αγορά.