Στα όριά της η εστίαση: Σκέψεις ακόμη και για lockdown διαμαρτυρίας
- 09/09/2020, 19:00
- SHARE
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε lockdown την περίοδο από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου εμφανίζονται χιλιάδες επιχειρηματίες της εστίασης, που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση εν μέσω πανδημίας ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στο forum της ΔΕΘ, προκειμένου να προωθήσουν τα αιτήματα του κλάδου.
Η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΚΕΔΙ), το οποίο έλαβε την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης το συγκεκριμένο διάστημα, μιλά στο Fortune με αγανάκτηση για την κατάσταση στον κλάδο. Όπως εξηγεί, οι επαγγελματίες καλούνται να λειτουργήσουν με μειωμένο τζίρο, σε λιγότερα τετραγωνικά και με μειωμένο ωράριο κι επομένως αδυνατούν να συντηρήσουν θέσεις εργασίας και να πληρώσουν προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκπροσωπώντας πρωτοβάθμια σωματεία, ήτοι πάνω από 36.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, σημειώνει ότι 150.000 εποχικοί εργαζόμενοι αλλά και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα φέτος.
Αν και ανακοινώθηκε πρόσφατα μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, η κ. Κωνσταντίνου σημειώνει ότι οι περισσότεροι εποχιακά εργαζόμενοι δεν προσλήφθηκαν φέτος οπότε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν και προτείνει την ένταξη στο μέτρο χωρίς το κριτήριο των ενσήμων. Θεωρεί δε ότι ως πρωτοβάθμιο σωματείο του κλάδου έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, που απασχολούνται σε όλο το εύρος της αγοράς, από το εστιατόριο του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Αθήνας μέχρι το τελευταίο σουβλατζίδικο.
Ως εκ τούτου τα μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ έχουν αποφασίσει να “θυσιάσουν”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μία εβδομάδα για να διεκδικήσουν μέτρα που θα σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Την ίδια στιγμή πάντως η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής (ΕΕΕΣΑ), που εκπροσωπεί περί τις 11.500 επιχειρήσεις δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση και όπως ανακοίνωσε, τελεί εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. “Η ΠΑΣΚΕΔΙ λειτουργεί αυτόνομα και έχει αποφασίσει για τα μέλη της να προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων. Η ΕΕΕΣΑ θα συναποφασίσει μαζί με όλα τα σωματεία της Ελλάδας αλλά και με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο μας την ΠΟΕΣΕ, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, για την στάση που θα κρατήσουμε και για το τι κινητοποιήσεις θα οργανώσουμε”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Τα αιτήματα
Σημειώνεται τέλος ότι η ΠΑΣΚΕΔΙ έχει καταρτίσει μια λίστα με 20 μέτρα για τη “σωτηρία” του κλάδου που είναι συνοπτικά τα εξής:
- Απαλλαγή των επιχειρήσεων από Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο και τέλη κοινόχρηστων χώρων για το 2020, με ελευθερία στο χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών. Παράλληλα ζητείται απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00 και επαναπροσδιορισμός των μέτρων για τους όρθιους πελάτες.
- Μείωση των ενοικίων στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. (“Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού” αναφέρουν οι επαγγελματίες ζητώντας επίσης φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό).
- Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ και οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
- Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ κ.α.). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
- Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
- Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους 7 μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
- Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
- Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000 ευρώ.
- Δανειοδότηση από τράπεζες με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
- Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
- Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.
- Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
- Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον.
- Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις, όπως η επιδότηση ενοικίου.
- Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800 ευρώ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ.
- Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
- Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.
- Θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
- Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.