Στα σκαριά ειδική ομάδα για την παρακολούθηση των ερευνών υδρογονανθράκων
- 25/11/2018, 11:05
- SHARE
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει στόχο την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Στη σύσταση ομάδας παρακολούθησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, δηλαδή των συναρμόδιων υπουργείων, των εταιρειών που υλοποιούν τα ερευνητικά προγράμματα και των οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθεται σε αυτά προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στόχος είναι η παρουσίαση και άμεση αντιμετώπιση όπου είναι δυνατόν των ζητημάτων που ανακύπτουν σε σχέση με τις έρευνες προκειμένου οι εργασίες να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς τριβές με την τοπική κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όποια κίνηση συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας και το διάλογο είναι χρήσιμη, τονίζουν ωστόσο την ανάγκη να μην προστεθεί άλλη μία γραφειοκρατική διαδικασία στην πορεία υλοποίησης των ερευνών.
Πάντως την ερχόμενη εβδομάδα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της διενέργειας ερευνητικών εργασιών στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, πέρα από την εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται η χρήση της τεχνολογίας της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μιας τεχνολογίας που έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με τη μονογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου έκλεισε ο κύκλος των παραχωρήσεων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί οι χερσαίες περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Άρτας- Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου καθώς και θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και την περιοχή δυτικά- νοτιοδυτικά της Κρήτης στις οποίες εκτός από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean συμμετέχουν διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil, η Total, η Repsol και η Edison.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ