Στα σκαριά νέα ρύθμιση 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας – Παράθυρο και για διαγραφή οφειλών
- 18/05/2021, 09:31
- SHARE
Νέα ρύθμιση οφειλών για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας απεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η τρέχουσα, εν ισχύι ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων φαίνεται να μην είναι επαρκής, οπότε ετοιμάζεται νέο πακέτο, το οποίο θα τεθεί προς εξέταση από τους θεσμούς κατά την 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει στον αριθμό των 72 τις μηνιαίες δόσεις. Επίσης εξετάζεται η διεύρυνση της «περιμέτρου» των οφειλών με συμπερίληψη οφειλών από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οφειλές του τρέχοντος έτους. Αυτό όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι θα χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών που έχει δημιουργηθεί, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και περίπου 5 δισ. ευρώ το επιστρεπτέο ποσό των κρατικών δανείων.
Γέφυρα ΙΙ
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 17 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δώσει ένα δείγμα των προθέσεών, αφήνοντας παράθυρο ανοιχτό ακόμα και για διαγραφή χρεών.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, πέτυχε την ενσωμάτωση μίας σειράς νέων ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Πρόκειται για «μέτρα ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλής (‘κούρεμα’ τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής», αναφέρει ο υπουργός σε σχετική δήλωση και προσθέτει:
“Πρόκειται για μέτρα που ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας, και είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, διασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας”.
Ενέργειες των πιστωτών
Στο πλαίσιο του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ 2”, οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:
Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και
δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:
-Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,
–Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Όλα τα ανωτέρω θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων. Δεδομένου αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο.
Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.