Σταϊκούρας: Έργα και δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για την Ελλάδα

Σταϊκούρας: Έργα και δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για την Ελλάδα
Με εντατική προσπάθεια, αξιοπιστία και βούληση, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που πραγματοποιεί βήματα προόδου και ατενίζει το μέλλον με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Από τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Η Ελλάδα αλλάζει, αναβαθμίζεται και ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική σκηνή. Επεκτείνεται σε νέες αγορές, γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής και ανθεκτική, εκσυγχρονίζεται και μεγεθύνεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη.

Παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον, φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στις υπεύθυνες και σταθερές επιλογές που κάναμε ως κυβέρνηση και, πάνω απ’ όλα, χάρη στις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας.

Οι απαιτήσεις για την πρόοδο της χώρας, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν, ώστε ο ελληνικός λαός να αποκομίζει συνεχώς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης βρίσκονται η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και η κοινωνική συνοχή.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι κρίσιμος ο ρόλος των υποδομών και των μεταφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιούμε μια σειρά από σημαντικά έργα και δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για την Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

1ο: Νέοι οδικοί άξονες

Πριν από λίγες ημέρες παραδώσαμε τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλέον, από την Αθήνα μπορεί κανείς να μεταβεί στη Λευκάδα σε 3 ώρες και 20 λεπτά, με ασφάλεια.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος προχωρά με ταχύ ρυθμό. Έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, με στόχο να περατωθεί εντός του 2025.

Ο νέος Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Τα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα και Τρίκαλα – Καλαμπάκα αναμένεται να παραδοθούν, αν δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, πριν από το Πάσχα του 2024.

Για το έργο του ΒΟΑΚ άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024 θα υπάρχει ανάδοχος για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Τα άλλα δύο τμήματα προχωρούν.

Η «Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης» (FlyOver) της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο του 2027. Μαζί με το Μετρό θα δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Υποβλήθηκαν οικονομικές προσφορές για τον δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά και κατατέθηκαν οι συμμετοχές για την προεπιλογή αναδόχου στο Λαμία – Καρπενήσι.

2ο. Κατασκευή και επεκτάσεις Μετρό

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2024. Σε όλο το μήκος της γραμμής διεξάγονται δοκιμαστικά δρομολόγια.

Επιπλέον, οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης προς την Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα περίπου 6 – 8 μηνών μετά την παράδοση της βασικής γραμμής.

Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε τις μελέτες προκειμένου να προχωρήσουμε στις δημοπρατήσεις των επεκτάσεων προς τις περιοχές του Ευόσμου και του Κορδελιού. Στη συνέχεια, αναμένεται να ανακοινωθούν η τελική χάραξη και οι θέσεις των σταθμών των επεκτάσεων αυτών, αλλά και της επέκτασης προς Τούμπα και Χαριλάου.

Η κατασκευή της Γραμμής 4 στην Αθήνα προχωρά. Ήδη ο μετροπόντικας «Αθηνά», που ξεκίνησε από τον σταθμό Κατεχάκη, προσεγγίζει το 1/5 της διαδρομής από τα περίπου 5 χιλιάδες μέτρα που έχει να διανύσει συνολικά, μέχρι τον Ευαγγελισμό. Ο μετροπόντικας «Νίκη» συναρμολογήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και ξεκινά τη διάνοιξη από το Άλσος Βεΐκου και αυτός προς τον Ευαγγελισμό.

3ο. Αντικατάσταση στόλου λεωφορείων

Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορούν στους δρόμους 250 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη.

Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 100 λεωφορείων φυσικού αερίου και άμεσα θα υπογραφεί μία ακόμα σύμβαση για την προμήθεια, επιπλέον, 200 λεωφορείων φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμούμε ότι θα τα παραλάβουμε μέσα στο 2025.

Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί ένας νέος διαγωνισμός για ακόμα 750 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, στο τέλος της τετραετίας, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ενός νέου στόλου 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά διαγωνισμός για επιπλέον λεωφορεία 10 ετών ή νεότερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για ιδιώτες, που θα αφορά στα επόμενα 8 έτη, προκειμένου να καλυφθεί το συμπληρωματικό μεταφορικό έργο.

4ο. Εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση σιδηροδρόμου

Προχωράμε στη ριζική αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα. Δημιουργούμε έναν νέο, ενιαίο, σύγχρονο δημόσιο φορέα, με το όνομα «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος», με πυρήνα τον «ΟΣΕ». Στη νέα εταιρεία εντάσσονται, επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ κατά το μέρος που αφορά στο επιχειρησιακά κρίσιμο για τον σιδηρόδρομο τμήμα της δραστηριότητάς της (τροχαίο υλικό, ενεργές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις), με στόχο τη διασφάλιση ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου, σε πλήρη διαλειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα. Η αναδιοργάνωση του ΟΣΕ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα υλοποιηθεί, πλήρως, έως το τέλος του 2025.

Παράλληλα, προχωράμε στη μόνιμη αποκατάσταση των καταστροφών από την κακοκαιρία «Daniel». Εκτιμούμε ότι μέσα στην επόμενη διετία θα έχει υλοποιηθεί η πλήρης αποκατάσταση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου και των κάθετων αξόνων, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπροσθέτως, υποβάλαμε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν επιπλέον επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Προτεραιότητά μας είναι να συνδέσουμε τον σιδηρόδρομο με τα λιμάνια της χώρας, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Ραφήνα και Πάτρα. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει κόμβος logistics για τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

5ο. Ενίσχυση ηλεκτροκίνησης

Έχοντας ως στόχο την «πράσινη» μετάβαση στις μεταφορές, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες καταβολής επιδοτήσεων σε δικαιούχους του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Συγκεκριμένα, μετά την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποδεσμεύτηκαν κονδύλια ύψους 9 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη κατευθύνθηκαν σε 2.624 νέες αιτήσεις.

Αυξήσαμε τον αριθμό των σημείων φόρτισης στα 5.514, με στόχο να αναπτυχθούν 13.000 σημεία φόρτισης έως το 2025, με τη βοήθεια του Προγράμματος «Φορτίζω Παντού», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6ο. Αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών

Θέτουμε σε λειτουργία μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου, που διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες, ενισχύουν τη διαφάνεια και εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ άλλων:
Πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στο ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ των οχημάτων τους.

Καθιερώνεται το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ ή point system), όπου παρέχεται πλήρης πρόσβαση στους πόντους, στις παραβάσεις και τυχόν ειδοποιήσεις για αφαίρεση άδειας οδήγησης.

Η πληρωμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνεται ανέπαφα.

Με εντατική προσπάθεια, αξιοπιστία και βούληση, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που πραγματοποιεί βήματα προόδου και ατενίζει το μέλλον με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: