Σταϊκούρας: Τραπεζικό σύστημα υγιές, σταθερό – «Ναι» στα bonus των στελεχών
- 08/06/2022, 09:33
- SHARE
Τη στήριξη της μετάβασης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε καθεστώς κοινών εποπτευόμενων οντοτήτων και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως βασικούς στόχους του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», που συζητείται από την Τρίτη 7/06 στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
«Θέλουμε και επιδιώκουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει σε ένα τραπεζικό σύστημα υγιές, σταθερό, ισχυρό και εύρωστο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ «που πιστεύει σε πρακτικές παράλληλου τραπεζικού συστήματος, υπό κρατικό έλεγχο, όπως προωθούσε ως κυβέρνηση», δηλαδή πρακτικές για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση, «πρέπει να κατανοήσει ότι παρήλθαν ανεπιστρεπτί».
«Ανήκουμε, πράγματι, σε διαφορετικές σχολές σκέψης. Εσείς θέλετε παράλληλα τραπεζικά συστήματα, ύποπτα στη λειτουργία τους-τα βοσκοτόπια τα θυμόμαστε όλοι-εμείς θέλουμε υγιές, ισχυρό, σταθερό εύρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός σχολίασε ότι δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρίνει την περίοδο της ΝΔ με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, των κεφαλαιακών περιορισμών και τραπεζικής αργίας, θέλει πολύ θράσος να μιλάει για το τραπεζικό σύστημα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ιδίως δε για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα κόκκινα δάνεια, ως ποσοστό των δανείων, στο 43,5% και τα παρέδωσε στο 43,6%. Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια είναι στο 12,1%. «Ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι στα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ όταν τα είχαμε παραλάβει στα 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε κ. Σταϊκούρας.
«Πράγματι, σε περιόδους κρίσεων υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αύξησης του όγκου του ιδιωτικού χρέους, οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, ΔΕΗ ή άλλους παρόχους. Πράγματι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Στόχος και σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι να περιορίσει αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους. Μέχρι τώρα αυτό η κυβέρνηση το έχει καταφέρει ικανοποιητικά», είπε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι, παρά την υγειονομική κρίση, το ιδιωτικό χρέος μειώθηκε και βελτιώθηκε και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόσο στο παθητικό όσο και στο ενεργητικό.
Βασικό αντικείμενο δε, όπως υπογράμμισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, στον τρόπο που αξιολογούν οι οίκοι αξιολόγησης προκειμένου να κάνουν αναβάθμιση της οικονομίας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Αυτός ο στόχος που επιτεύχθηκε, ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τους οίκους αξιολόγησης σε 9 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, μέσα στην υγειονομική κρίση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας αν και δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι «η μείωση των κόκκινων δανείων δεν συνεπάγεται μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο προφανώς μεταβιβάζεται σε άλλους φορείς. Σημαίνει, όμως, ότι το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είναι σε καλύτερη κατάσταση προκειμένου να χρηματοδοτήσει, με μεγαλύτερη επάρκεια την πραγματική οικονομία».
Καθώς, τέθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζήτημα ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να προβαίνει στην πώληση μετοχών που κατέχει, κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία ή την τιμή κτήσης τους, ο υπουργός Οικονομικών προέτρεψε, ιδίως τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναλογιστούν ότι αυτή είναι μια πρόβλεψη που φέρει τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εσείς το έχετε ψηφίσει το Νοέμβριο του 2015. Ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει 11 Μαρτίου 2021: “υπάρχει η δυνατότητα να πουλάει το ΤΧΣ πιο χαμηλά από την τιμή κτήσης και τη χρηματιστηριακή αξία. Είναι ο νόμος 4254/2014. Αυτό εμείς δεν το αλλάξαμε το κρατήσαμε», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι κάνατε μια προσπάθεια, το Νοέμβριο του 2015, να το αλλάξετε και μετά από 20 ημέρες νομοθετήσατε ακριβώς, αυτό για το οποίο διαμαρτύρεστε σήμερα. Τη δική σας ψήφο φέρει. Και τώρα ρωτάτε την κυβέρνηση; Από το 2015 ισχύει αυτό για το ΤΧΣ».
Για τα bonus
Σε σχέση με τα bonus των τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση, αναφορικά με τη χορήγηση μεταβλητών αποδοχών στα ανώτατα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, προβλέπει ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν bonus για όσο διάστημα εξελίσσεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι ολοκληρώσεως αυτού. Επίσης, δεν μπορούν να χορηγηθούν bonus, για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άνω του 10%, προς το σύνολο των δανείων (σ.σ. η κυβέρνηση έθεσε έναν όρο, τονίζοντας ότι μόνο όσες τράπεζες έχουν NPEs κάτω του 10% θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν bonus στα στελέχη τους. Αυτό το κριτήριο το πληρούν μόνο η Eurobank και η Eθνική Τράπεζα και από το γ’ τρίμηνο του 2022 και η Πειραιώς και η Alpha Bank).
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η διάταξη είναι απολύτως αποδεκτή από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόοδο και την αξία της τράπεζας, ρυθμίζεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με το νόμο 4261/2014 που δεν τον άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι προβλέψεις αυτές επιβάλλουν αυστηρά όρια στις αμοιβές, υποχρεώσεις για τη σταδιακή καταβολή τους, για κάθε έτος εργασίας, το δικαίωμα της τράπεζας να μειώνει ή και να ανακαλεί χορηγηθείσες αμοιβές. Παράλληλα, οι χορηγούμενες αμοιβές ανακοινώνονται δημόσια και υποβάλλονται για έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Επομένως, αυτό που εμείς κάνουμε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι ότι επιτρέπουμε την σταδιακή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή κανονιστική κανονικότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που μιλάει για επιδείνωση των δεικτών οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι σήμερα, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, 7%, και επισήμανε ότι ο όγκος του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι 47,2 δις, φτάνοντας δηλαδή στο επίπεδο του 2011 και «αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, είναι μεγάλη επιτυχία της κοινωνίας, στην οποία βοήθησε και η κυβέρνηση με τις πολιτικές της». Τα σημερινά στοιχεία, όπως εξάλλου σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δείχνουν «αύξηση της κατανάλωσης κατά 10%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,5%». Υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, ανέφερε επίσης, για «συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ανεργίας» και «υπάρχουν κρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια πανευρωπαϊκά σε επενδύσεις, το 2022, με διψήφιο ποσοστό». Όπως, όμως, έσπευσε να υπογραμμίσει «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση. Αλλά αυτό σημαίνει ότι κοινωνία και πολιτεία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τα καταφέραμε μέχρι σήμερα ικανοποιητικά».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα ταμειακά διαθέσιμα, που όπως τόνισε, σήμερα είναι 39,9 δις. «Πράγματι ανήκουμε σε διαφορετικές σχολές σκέψης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έφερε από την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και αφού σκούπισε το πρώτο εξάμηνο του 2015 όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Εμείς δημιουργούμε ταμειακά διαθέσιμα, μειώνοντας τη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και βγαίνοντας στις αγορές με μια διορατική και υπεύθυνη εκδοτική στρατηγική», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, έχει σηκώσει από τις αγορές 34,5 δις ευρώ.