Start Tel Aviv: H 3asyR πήρε το εισιτήριο για το Ισραήλ
- 05/07/2017, 23:42
- SHARE
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Start Tel Aviv που αναζητούσε τις καλύτερες κοινωνικές επιχειρήσεις.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο φετινός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας Start Tel Aviv 2017, που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με το Ιmpact Ηub Athens.
Το Start Tel Aviv είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και του Tel Aviv Global, συγκεντρώνοντας καινοτόμες επιχειρήσεις από 30 διαφορετικές χώρες και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πρωτοποριακό startup οικοσύστημα του Τελ Αβίβ.
Φέτος, το Start Tel Aviv έβαλε στο επίκεντρο την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την αστική ανάπτυξη, και αναζητεί εκείνες τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο και δημιουργούν κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο νικητής από την Ελλάδα μαζί με 30 νικητές από επιλεγμένες χώρες -όπου διεξάγεται ταυτόχρονα ο διαγωνισμός- θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια ειδικά σχεδιασμένη για αυτούς εκπαίδευση και να πάρουν το εισιτήριο για το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας DLD Tel Aviv Innovation Festival, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-7 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ‘χει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Τελ Αβίβ.
Ο Δημήτρης Κοκκινάκης, συν-ιδρυτής του Impact Hub Athens, καλωσόρισε τους επιχειρηματίες και τους παρευρισκόμενους στο νεοκλασικό κτήριο του κέντρου απ’ όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής επιχειρηματικότητας της Αθήνας και δε δίστασε να μιλήσει για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιχειρηματίες σήμερα, και δη οι κοινωνικοί επιχειρηματίες. «Ο τρόπος που αλληλοεπιδρούμε αλλάζει ριζικά και δημιουργείται μια νέα κατηγορία επιχειρηματικότητας, η αστική επιχειρηματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα για το οποίο παρέμειναν οι αιτήσεις ανοιχτές.
Εκπρόσωποι από διάφορους κλάδους κλήθηκαν να κρίνουν τις ομάδες με κριτήρια όπως ο κοινωνικός αντίκτυπος, η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η ομάδα, ώστε να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ιρίτ Μπέν-Άμπα, η οποία ζει τον παλμό των επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια και στηρίζει ενεργά το οικοσύστημα.
Η ίδια εξήγησε αναλυτικά τον διαγωνισμό και την ευκαιρία που δίνεται στον νικητή να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να γνωρίσει το οικοσύστημα εκεί, αλλά και να έρθει σε επαφές με μεγάλους επενδυτές.
«Είναι στο χέρι των επιχειρηματιών να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», δήλωσε κλείνοντας.
Την μοναδική εμπειρία του DLD επιβεβαίωσε και ο περσινός νικητής του Start Tel Aviv, Χρήστος Ραυτογιάννης, CEO της City Crop της εταιρείας που παρέχει πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου και οποίος μοιράστηκε όσα έζησε και όσα αποκόμισε με το κοινό.
Οι κριτές, Έφη Καρακίτσου – Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της Magnet, Νάντια Πετροπούλου – Δικηγόρος, Βασίλης Καραγιάννης – Business & Management Advisor, Βίκυ Μπαρμπόκα – Υπεύθυνη επικοινωνίας της WWF και Γιώργος Καμέτας – Επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής στην Εθνική Τράπεζα και υπεύθυνος του προγράμματος NBG Business Seeds, πήραν τις θέσεις τους για να κρίνουν τους έξι φιναλίστ απ’ τις τριάντα συνολικά αιτήσεις που έλαβαν οι υπεύθυνοι.
Οι ομάδες που διεκδίκησαν το εισιτήριο για το Τελ Αβίβ ήταν:
- ΜΕΤΙΣ seagrass
- Πάρκο Χαράς
- We Dive – We Clean
- 3asyR
- enaleia
- Strigi form hub
Οι διαγωνιζόμενοι είχαν πέντε λεπτά στη διάθεση τους ώστε να εξηγήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και έπειτα να απαντήσουν στις απορίες των κριτών.
Οι κριτές κλήθηκαν να πάρουν μια δύσκολη απόφαση και να διαλέξουν τις τρεις νικήτριες ομάδες και την μια που θα συμμετάσχει στο DLD.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα της enaleia.
Πρόκειται για την πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη ξεχωρίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς όπως ο διαγωνισμός του ιδρύματος “Angelopoulou-Clinton”, το Ιncubator “Ace in” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και στον στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό «Global Student Entrepreneur Awards (GSEA)».
Στην δεύτερη θέση ήρθε το Πάρκο Χαράς – μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πολυχώρου αναψυχής και επιμόρφωσης για παιδιά και ενήλικες. Σκοπός είναι η δημιουργία μίας νέας φιλοσοφίας γύρω από την ευπαθή ομάδα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και την εξάλειψη της κοινωνικής προκατάληψης στη σύγχρονη Ελλάδα.
Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Μαρία Τσιανά και η ομάδα της με το 3asyR.
Η εταιρεία έρχεται να δώσει λύση σε πάνω από 700.000 άτομα με δυσλεξία, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τα άτονα να διαβάζουν με την ίδια ευκολία που μπορεί να το κάνεις οποιοσδήποτε.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι άνθρωποι με προβλήματα δυσλεξίας μπορούν να εγκαταστήσουν ένα plug-in στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιούν, το οποίο μέσα απ’ τη χρήση χρωμάτων καθοδηγεί την ανάγνωση τους. «Σαν να χρησιμοποιείς υπογραμμιστικό» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία. Επιπλέον, δίνεται η επιλογή και της φωνητικής ανάγνωσης.
Η πλατφόρμα μετρά ήδη 400 εγγεγραμμένους χρήστες και οι ιδρυτές της εταιρείας έχουν συμφωνήσει με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση του προγράμματος στο θερινό σχολείο.
Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο με τη μορφή συνδρομών που ξεκινάνε απ’ τα 4,99 ευρώ τον μήνα.