Startupboat: Το «πλοίο» που θα βοηθήσει τους μετανάστες

Startupboat: Το «πλοίο» που θα βοηθήσει τους μετανάστες

Νέοι επιχειρηματίες και επενδυτές από την Ευρώπη επιχειρούν να δώσουν λύσεις στην προσφυγική κρίση στην Σάμο.

Άρτι αφιχθείσα από το νησί της Σάμου είναι η ομάδα του Startupboat, της πρώτης πρωτοβουλίας που ένωσε νέους επιχειρηματίες, επενδυτές, καλλιτέχνες και επαγγελματίες από διάφορα σημεία του κόσμου, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, μετανάστες, τοπική κοινωνία και αρχές και να αναπτύξουν λύσεις που θα επιλύσουν ορισμένες από τις προκλήσεις αυτές.

Το Startupboat είναι μία πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από την Paula Schwarz (Exponential Network, Good Cop Bad Cop, Ampion Venture Bus), με στόχο καταλύτες κοινωνικής αλλαγής από διαφορετικούς τομείς να ενωθούν και να εργασθούν μαζί προκειμένου να βρουν καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Πρόκειται για ένα πολυήμερο ταξίδι με ιστιοφόρο σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν από κοντά τις επιπτώσεις της πρόκλησης στην οποία επικεντρώνονται.

Για το Startupboat: Migration συνεργάστηκε με τους Βασίλη Σοφιαδέλλη (ιδρυτή των εταιρειών Visions2Ventures και Silicon Cape, πρώην Διευθυντή Καινοτομίας στην PwC South Africa και πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή) και το Wings University, μία τεχνολογική-εκπαιδευτική startup από την Γερμανία, η οποία αναπτύσσει ένα πανεπιστήμιο για πρόσφυγες, προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους και να τους παράσχει καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Η Paula Schwarz το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ακολουθήσει με το ίδιο ιστιοφόρο που φέτος έγινε το Startupboat τις θαλάσσιες οδούς που ακολουθούν πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στο νησί και εμπνεύστηκε τη δημιουργία της πρωτοβουλίας που θα φέρει κόσμο από διάφορα σημεία του κόσμου για να εργαστούν σε λύσεις του φαινομένου.

Το πρώτο, πιλοτικό Startupboat: Migration έλαβε χώρα στην Σάμο και συμμετείχαν επιχειρηματίες, επαγγελματίες και επενδυτές από την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Νότιο Αφρική και από εταιρείες όπως Facebook, Lufthansa Innovation Hub, SavingGlobal, McKinsey & Company, Tengelmann Ventures, Found Fair Ventures, blood-e, YouRule και άλλες.

Το Startupboat: Migration ξεκίνησε την Τετάρτη 5 Αυγούστου με τους συμμετέχοντες να έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στην Σάμο, τις τοπικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την καταγραφή και τη φύλαξή τους και ακτιβιστές από την τοπική κοινωνία που συμβάλλουν στην κάλυψη προμηθειών και βασικών αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων.

Το ταξίδι με το καράβι ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Αυγούστου και οι συμμετέχοντες έφθασαν μέχρι τα σημεία στα παράλια της Τουρκίας από τα οποία οι πρόσφυγες εμπόλεμων ζωνών, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καταφθάνουν στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν τις θαλάσσιες οδούς από τις οποίες εισέρχονται στην Σάμο. Ήταν χαρακτηριστικά τα εγκαταλελειμμένα σωσίβια και λέμβοι που είδαν οι συμμετέχοντες στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Μέσα από τις πληροφορίες που συνέλεξε από πρόσφυγες, αρχές και εθελοντές και τις εμπειρίες που έζησε και το ίδιο, το Startupboat: Migration συζήτησε για τις προκλήσεις που θα προσπαθήσει να επιλύσει και αποφάσισε να επικεντρωθεί στο πρόβλημα της πληροφόρησης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες όταν καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Πολλοί, μάλιστα, δεν γνωρίζουν καν που έχουν φτάσει και ενημερώνονται από τις αρχές ή τους κατοίκους.

Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, το Startupboat: Migration ανέπτυξε την πλατφόρμα First Contact, η οποία μέσα από ιστοσελίδες και groups στο Facebook και την πολύτιμη υποστήριξη από ντόπιους εθελοντές, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες: στοιχεία για την τοποθεσία στην οποία έχουν βρεθεί, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα, τηλέφωνα επικοινωνίας και διευθύνσεις για τις τοπικές αρχές, διευθύνσεις για σημεία ενδιαφέροντος όπως σούπερ μάρκετ ή ξενοδοχεία κλπ. Επίσης, μέσα από τα groups στο Facebook μπορούν να έρχονται σε επαφή με την ομάδα του First Contact ώστε να λάβουν βοήθεια και καθοδήγηση ή να συναναστραφούν με άλλους μετανάστες, Η πρώτη εκδοχή του First Contact αφορά στο νησί της Σάμου και έχει δημιουργηθεί στην αγγλική γλώσσα, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφρασθεί και σε άλλες γλώσσες που μιλούν οι μετανάστες (αραβικά, φαρσί κοκ.) και μέσα στους επόμενους μήνες στόχος είναι να καλύψει τοποθεσίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που υποδέχονται μετανάστες.

Η πλατφόρμα First Contact παρουσιάστηκε στον Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, ο οποίος, μάλιστα, τοποθέτησε το πρόβλημα της πληροφόρησης στη λίστα των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μετανάστες και αρχές, καθώς δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη πλατφόρμα ή περιεχόμενο από τις ίδιες τις αρχές. Ο κύριος Αγγελόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, μέσω ανάρτησης πληροφοριακού υλικού σε στρατηγικά σημεία του νησιού και μέσω προώθησής της στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Το Startupboat ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 10 Αυγούστου με μία πορεία από την κεντρική πλατεία του Βαθύ μέχρι το κτήριο του Λιμεναρχείου, στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος ο Δήμαρχος Σάμου, ντόπιοι και τουρίστες, προκειμένου να μοιράσουμε τρόφιμα, γάλα, φρέσκα φρούτα, νερό και άλλες προμήθειες στις οικογένειες προσφύγων που περίμεναν στο Λιμεναρχείο προκειμένου να καταχωρηθούν.

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Startupboat: Migration είναι η ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και η ανάγκη των ίδιων των προσφύγων για αναγνώριση των κακουχιών που έχουν περάσει και υποστήριξη ακόμη και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Επίσης, ο συντονισμός των δράσεων που ήδη έχουν αναλάβει πολλοί ντόπιοι εθελοντές, ώστε να αναδειχθεί το γεγονός πως ο ελληνικός λαός, ακόμη και κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης, παραμένει ανοιχτός στην υποστήριξη των προσφύγων με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί. Ένας από τους τρόπους υποστήριξης τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών μπορεί να είναι η αγορά τοπικών προϊόντων για να παρασχεθούν ως προμήθειες στους πρόσφυγες.

Στόχος του Startupboat: Migration είναι να επιστρέψει και το 2016 στην Σάμο, με μία εκδήλωση στην οποία οι καλύτερες startups και οι πιο σημαντικοί οργανισμοί και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης θα παρουσιάσουν τα μοντέλα τους σε επενδυτές, ομάδες πολιτών και πιθανούς υποστηρικτές. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένας hackathon που θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.