Οι startups της «καθαρής» ενέργειας
- 15/03/2014, 19:36
- SHARE
Πώς η Ευρώπη στηρίζει τις οικολογικές μικρές νέες εταιρείες που αναζητούν την επόμενη ενεργειακή επανάσταση.
Όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά τα τελευταία 15 χρόνια σε τομείς όπως τα social media, η ιντερνετική αναζήτηση, τα δημοφιλή παιχνίδια κ.α., οι τεράστιες αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας έρχονται από σχετικά μικρές εταιρείες, που αναζητούν την καινοτομία και όχι τόσο από τις μεγαλύτερες που κύριο ενδιαφέρον τους είναι να εκμεταλλευτούν τις ήδη γνωστές μεθόδους.
Με την ίδια λογική, θα ήταν άτοπο να περιμέναμε από τις εταιρείες ενέργειας να ηγηθούν στις προσπάθειες για ριζική αλλαγή στον τομέα τους. Αυτόν το ρόλο έχουν αναλάβει εκατοντάδες startups οι οποίες βρίσκουν υποστήριξη στα περίπου 70 incubators, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη και έχουν εξειδίκευση στην «πράσινη» τεχνολογία, το cleantech.
Οι τομείς στους οποίους αναζητούν την επόμενη «χρυσή» ιδέα είναι, μεταξύ άλλων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η «έξυπνη» μεταφορά ενέργειας, οι μπαταρίες νέας γενιάς και η παραγωγή ηλεκτρισμού από θαλάσσια κύματα ή την παλίρροια. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας σε ήδη γνωστούς τομείς -π.χ. ναυτιλία, κτήρια κ.λπ.- χρησιμοποιώντας υπολογιστικά εργαλεία και εφαρμογές για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ηλεκτρισμού, του νερού κ.ά.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα του πόσο αντισυμβατική -και ταυτόχρονα μεγαλοφυής- είναι η σκέψη σε αυτόν τον τομέα, η ολλανδική εταιρεία Nerdalize εγκαθιστά υπολογιστικούς servers στη θέση θερμαντικών σωμάτων.
H υπολογιστική ισχύς και η χωρητικότητα των servers ενοικιάζεται σε απομακρυσμένους πελάτες, ενώ η θερμότητα που παράγουν τα μηχανήματα ζεσταίνει το χώρο όπου είναι τοποθετημένα. Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Η Nerdalize έλαβε υποστήριξη και βοήθεια από την επιχειρηματική «θερμοκοιτίδα» YES!Delft, η οποία εδρεύει στο Ντελφτ της Ολλανδίας. Αυτή, όπως και οι άλλοι αντίστοιχοι υποστηρικτικού τύπου σχηματισμοί, έχουν στόχο να πάρουν «από το χέρι» μια μικρή εταιρεία που έχει μόνο εφόδιο την ιδέα της, και να την μετατρέψει σε οργανισμό στον οποίο κάποιος θα νιώσει άνετα να επενδύσει τα εκατομμύριά του.
Τα ευρωπαϊκά incubators έχουν σχεδόν πάντα σχέση με σημαντικά πανεπιστήμια και λειτουργούν ως «γέφυρες» γνώσης και καινοτομίας μεταξύ των εταιρειών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της σχέσης είναι η Δανία.
Η χώρα έχει υιοθετήσει της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εδώ και 40 χρόνια και έχει ανακοινώσει πως επιθυμεί την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. Οι startups και οι ερευνητές έχουν κάνει την Κοπεγχάγη σημαντικό κόμβο της ευρωπαϊκής cleantech προσπάθειας.
Διαβάστε ακόμη:
Orange Grove: «Πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας
Η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης στο επίκεντρο των συζητήσεων