Στάσιμες οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- 25/09/2015, 15:30
- SHARE
Στασιμότητα στην επενδυτική δραστηριότητα – Μείωση στις εγγυημένες τιμές πώλησης.
Ο εγχώριος κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς σημείωσε απότομη επιβράδυνση, καθώς κατασκευαστική δραστηριότητα ουσιαστικά εντοπίστηκε μόνο στα αιολικά πάρκα. Αντιθέτως, στα φ/β επικρατεί στασιμότητα λόγω της αναστολής της αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων, αφού ο στόχος που είχε τεθεί από την Ε.Ε. ξεπεράστηκε πρόωρα, ενώ η τιμή της παραγόμενης ενέργειας μειώθηκε σημαντικά.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 4.842,5 MW (εξαιρουμένων των ΣΗΘΥΑ), έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 2,8% έναντι του 2013. Συνολικά, προστέθηκαν επιπλέον 131 MW, μέγεθος που αποτελεί τη μικρότερη ιστορικά ετήσια επιπλέον ισχύ.
Έτσι, στην Ελλάδα στα τέλη του 2014 λειτουργούσαν φ/β συστήματα ισχύος 2.596 MW, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατασκευάστηκαν ελάχιστες νέες μονάδες (+17 MW). Ακολούθως, τα αιολικά πάρκα έφτασαν τα 1.979 MW, μέγεθος αυξημένο κατά 113 MW, ενώ αρκετά μικρότερη ήταν η ισχύς των ΜΥΗΣ (220,3 MW) και των εγκαταστάσεων βιομάζας (47,2 MW).
Το Μάιο του 2015 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε περαιτέρω κατά 1,8% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014, φτάνοντας τα 4.929 MW. Η ισχύς των φ/β μονάδων αυξήθηκε οριακά στα 2.603 MW, ενώ τα αιολικά πάρκα ξεπέρασαν τα 2.000 MW, φτάνοντας τα 2.054 MW.
Η χώρα έχει ήδη καλύψει το στόχο για το 2014 και το 2020 αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ των φ/β. Η ανάπτυξη της αγοράς στηρίχθηκε στις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης, με συνέπεια την εμφάνιση στρεβλώσεων: υπεραποδόσεις, αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (€551,62 εκ. στα τέλη του 2013), με συνέπεια οι παραγωγοί να μην μπορούν να πληρωθούν έγκαιρα από τον φορέα.
Έτσι, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων, όπως μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών (φ/β: -29,5%, αιολικά πάρκα: -6,4%, ΜΥΗΣ: -5,4%), υποχρεωτική παροχή αναδρομικής έκπτωσης από τους παραγωγούς και διακοπή αδειοδοτήσεων για νέες εγκαταστάσεις φ/β, απαγόρευση που άρθηκε τον Απρίλιο του 2014.
Σύμφωνα με κα. Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η επενδυτική δραστηριότητα φέτος είναι αρκετά περιορισμένη, καθώς η δυσχερής τραπεζική χρηματοδότηση, η μείωση των τιμών και η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας αποθάρρυναν αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από είσοδο στον κλάδο. Επιπλέον, ο τομέας των φ/β συστημάτων αποτελεί αντιπροσωπευτικό πα-ράδειγμα λανθασμένου χειρισμού σε θεσμικό επίπεδο, με την υπερβολική ανάπτυξη που τροφοδοτήθηκε από τις ελκυστικές αποζημιώσεις να οδηγεί σε στρεβλώσεις. Τα μέτρα για τη μείωση των εγγυημένων τιμών προσδοκάται να αμβλύνουν τις ανισότητες της αγοράς ηλεκτρισμού και να εξορθολογήσουν την ανάπτυξη του κλάδου».