Στασιμότητα διαρκείας στη Γερμανία – Το ρίσκο για ΕΕ και Ελλάδα

germany
Photo: Shutterstock
Η ύφεση του ευρωπαϊκού γίγαντα και οι άλλες αβεβαιότητες. Εξαγωγές και τουρισμός οι "ευάλωτοι" τομείς για την Ελλάδα.

Ανησυχίες προκαλεί η οικονομική στασιμότητα διαρκείας της Γερμανίας τόσο στην οικονομία της ΕΕ ενόψει εντεινόμενων προκλήσεων στο πεδίο του ανταγωνισμού από ΗΠΑ και Κίνα όσο ειδικότερα στην Ελλάδα ενόψει παρενεργειών στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Η Γερμανία, κραταιά δύναμη της Ευρώπης, αποτελώντας μαζί με τη Γαλλία το ήμισυ της οικονομίας της ευρωζώνης, συρρικνώθηκε για δεύτερο έτος το 2024, παραμένοντας η πιο αδύναμη οικονομία στη ζώνη του ευρώ. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2024, σε συνέχεια πτώσης 0,3% το 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από το 1950, που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των αναλυτών. Πρόσφατα, πέντε ινστιτούτα: DIW, IfΟ, IfW, IWH και RWI είχαν προβλέψει ύφεση 0,2% το 2024, με ανάπτυξη μόλις 0,3% το 2025 και 1,1% το 2026 ενώ μεμονωμένα κάποιοι από αυτούς τους φορείς είχαν προχωρήσει σε πιο ζοφερές προβλέψεις, στις οποίες όμως υπεισέρχεται αρκετή δόση αβεβαιότητας ενόψει και των εκλογών του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας για τρίτο έτος αναδύει κινδύνους για την οικονομία της ΕΕ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για την 4η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Οι αναλυτές επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η βιομηχανία, ο “μεγάλος ασθενής”, πλήττεται από το υψηλό κόστος ενέργειας και τη γραφειοκρατία, με την ανεργία να αυξάνεται μετά το μπαράζ απολύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την κατανάλωση να εξασθενεί και με νέες αβεβαιότητες να αναδύονται ενόψει αφενός των εκλογών και αφετέρου της ενδεχόμενης αύξησης των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους IfW ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα κατά 5% είναι πιθανό να πλήξει σοβαρά το γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο και να οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών κατά 1%. Ωστόσο, η αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων θα πλήξει και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως της Γαλλίας, που επίσης αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Στον αντίποδα της αποδυνάμωσης του γαλλογερμανικού άξονα που καθορίζει τις εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης οι οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική. Ωστόσο η βιωσιμότητα αυτών των ρυθμών ανάπτυξης δοκιμάζεται ενόψει προκλήσεων σε μια σειρά από τομείς από την ανταγωνιστικότητα μέχρι την πράσινη μετάβαση και την άμυνα.

Ειδικά η Ελλάδα, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πολλαπλάσιο του αντίστοιχου γερμανικού, δεν εφησυχάζει όσο οι γερμανικές εισαγωγές μειώνονται και περιορίζεται η αγοραστική δύναμη των Γερμανών τουριστών. Αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν εξαγωγές και έσοδα από τουριστικές ροές. Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2024 ξόδεψαν λιγότερο από το 2023. Επίσης, η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της ΕΕ για τα ελληνικά προϊόντα μετά την Ιταλία και τη Βουλγαρία φέρνοντας έσοδα 3,3 δισ. ευρώ το 2023. Σημειώνεται επίσης ότι πάνω από 65% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην ΕΕ ενώ το 2024 οι εξαγωγές μειώθηκαν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 η αξία των εξαγωγών προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ υποχώρησε κατά 6,6% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 1,2% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: