Σταθάκης: Κονδύλια της ΕΤΕπ θα καλύψουν το παλιό ΕΣΠΑ

Σταθάκης: Κονδύλια της ΕΤΕπ θα καλύψουν το παλιό ΕΣΠΑ

«Από κονδύλια της ΕΤΕπ θα καλυφθούν επενδυτικά σχέδια του παλαιού ΕΣΠΑ που δεν έχουν ολοκληρωθεί» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Ένα μέρος των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει φέτος και επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο στο νέο ΕΣΠΑ.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το μεσημέρι στο συνέδριο του Economist. Στο μεταξύ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός για αυτό το θέμα θα έχει σειρά συναντήσεων τη Δευτέρα με στελέχη της ΕΤΕπ.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα με έναν στους δύο να είναι απόφοιτος ΑΕΙ δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να δώσουν ώθησης στην ανάπτυξη της οικονομίας (αγροδιατροφικός τομέας, κλπ).

Υπενθύμισε ότι υπήρξε μια συμφωνία, χτες για να προσανατολιστούν οι πόροι της EBRD σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτέθηκε στην πολιτική της ΕΕ, καθώς το κεντρικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές λιτότητας. Όπως είπε, «οι εξελίξεις των αδύναμων οικονομιών επηρεάζουν την οικονομία και των πιο ισχυρών οικονομιών. Δεκάδες μελέτες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα.

Υπάρχει μια αποδοχή ότι από την πολιτική σταθεροποίησης να πάμε στη στήριξη της ανάπτυξης. Υπάρχει μια μετατόπιση από πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές στήριξης ανάπτυξης. Η ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών υπάρχουν όμως παράλληλα με τα δομικά προβλήματα, π.χ. το θέμα του τραπεζικού συστήματος».

Ακόμη, ανέφερε ότι, παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει υπαρκτό, διότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών για να παίξουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση. «Ο τρόπος και οι λύσεις που έχουμε μέχρι σήμερα παραμένει προβληματικός» είπε ο υπουργός.

Πέρα από το τραπεζικό σύστημα υπάρχει και η πρόκληση για δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συνέχισε ο ίδιος και εξήγησε ότι η χώρα καλείται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και αυτό τον καιρό ολοκληρώνονται οι δράσεις. «Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αυτές. Ένα μέρος των έργων του 2015 θα ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι πολλοί θεωρούσαν ότι θα έφεραν τη λύση και βλέπουμε ότι τα έσοδα που παρήχθησαν με αυτό τον τρόπο ήταν κάτι παραπάνω από περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, και στο μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν μέχρι 5-6 δισ. ευρώ όταν οι επενδύσεις το 2007 ήταν 30 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

«Η στρατηγική αυτή απέτυχε» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε ότι «το νερό, ορισμένες κατηγορίες μεταφορών και ενέργειας θα έφερναν αύξηση τιμών και περιορισμό στην πρόσβαση εάν γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, ακολουθεί η κυβέρνηση διαφορετική προοπτική με συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσουν και σε μείωση τιμών».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα λάθη της κυβέρνησης που μετείχε και όπως είπε ένα από αυτό ήταν το φορολογικό σύστημα. Στη συνέχεια σημείωσε: “δεν ευχόμαστε την αποτυχία της κυβέρνησης αλλά έχουμε χάσει 4 μήνες κι αυτό μας κοστίζει σε διαρροή καταθέσεων και επιβάλλεται η Ελληνική οικονομία να μπορέσει να έχει αξιόπιστους υποδοχείς των ξένων επενδύσεων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η Ελληνική επιχειρηματικότητα είναι υπερχρεωμένη”.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τις οφειλές στο δημόσιο και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και στις βιώσιμες επιχειρήσεις να γίνουν γενναίες περικοπές, για να έρθουν να σταθούν στη χώρα οι ξένες επενδύσεις. «Ο ρόλος της οικοδομής στο Ελληνικό γίγνεσθαι είναι σημαντικός αλλά πρέπει να καθαριστεί το φορολογικό καθεστώς αντιγράφοντας το ιρλανδικό μοντέλο», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πρέπει να διευκολυνθεί άμεσα η αδειοδότηση και να ξεκινήσουν οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ.

«Η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να γίνει άμεσα αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις», είπε από το βήμα του Economist ο Τζιν Φρίντα partner & senior global strategist, Moore Capital Management UK, σημειώνοντας ότι αυτό που θέλουν να δουν οι ξένοι μια ηγεσία ισχυρή με όραμα, που δεν θέλει να πουλήσει το πρόβλημα στο κοινό αλλά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπει ο κ. Φρίντα είναι ότι σπαταλήθηκαν τέσσερις μήνες αλλά και ευκαιρίες με αποτέλεσμα όπως είπε η Ελλάδα να κινείται σε μια κατάσταση ακινησίας. Ο ίδιος κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει δικό της το πρόγραμμα και να ακολουθήσει αυτά που συμφωνηθήκαν στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτό θυμίζει, είπε, την περίπτωση με τον Λούλα στη Βραζιλία

Σημείωσε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι επιθυμητή, αλλά όπως και στην περίπτωση ενός κακού γάμου, όπως είπε, πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι έχει χαθεί πολιτικό κεφάλαιο και αυτό που απαιτείται είναι τόλμη. Ο ίδιος παρομοίασε τα προγράμματα προσαρμογής με έναν μαραθώνιο κατά τη διάρκεια του οποίου όπως είπε υπάρχουν τραυματισμοί αλλά και το μοιραίο, ωστόσο κάλεσε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο γιατί στη γραμμή του τερματισμού οι επενδυτές θα είναι έτοιμοι να έρθουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κεραστάρης από την Intralot σημείωσε ότι το περιβάλλον της χώρας μας δεν είναι ελκυστικό για ξένες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ