Σταθάκης: Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων
- 31/10/2015, 16:58
- SHARE
Ευθύνες στις παλαιότερες κυβερνήσεις απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας στη βουλή - Τι απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Σταθάκης είπε, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
“Παραλάβαμε ανοικτό το δεύτερο μνημόνιο το οποίο δεν είχατε κλείσει και κατηγορείτε εμάς ότι δεν το κλείσαμε” ανέφερε ο κ. Σταθάκης και αναρωτήθηκε: “Γιατί αλήθεια δεν το κλείσατε, δεν είχατε χρόνο;”
Αναφερόμενος στο δεύτερο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομίας είπε, ότι προέβλεπε όπως και το μεσοπρόθεσμο από το 2015 έως το 2018, την καταβολή 48 δισ. ευρώ ως τοκοχρεολύσια πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΠΕ και ρυθμό ανάπτυξης 3% με 3,5%.
“Η κυβέρνησή μας, πέτυχε να θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης των 48 δισ. ευρώ σε 30ετή δανεισμό και της βιωσιμότητας του χρέους και μετά το 2022” είπε ο κ. Σταθάκης, και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τέθηκε κυρίως λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από τον Ιανουάριο του 2016 και της ένταξης των συστημικών τραπεζών σε αυτή.
Ο υπουργός Οικονομίας, σημείωσε ότι, το θέμα των κόκκινων δανείων καθιστούσαν την κατάσταση των τραπεζών προβληματική και πρόσθεσε ότι, παρά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις, οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε καμιά ενέργεια αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων τα οποία στο τέλος του 2014, είχαν φθάσει στο 14 39,9%, ενώ μόνο στο 2014 αυξήθηκαν κατά εννέα μονάδες.
Σχολιάζοντας ο κ. Σταθάκης, τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ότι το δημοψήφισμα και οι εκλογές που ακολούθησαν οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων, έκανε λόγο για καταστροφολογία, ενώ αναρωτήθηκε “από πότε οι εκλογές φέρνουν οικονομική καταστροφή”. Ανέφερε μάλιστα ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου που δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 18 με 19 δισ. ευρώ από καταθέσεις .
“Υπογράψαμε συμφωνία τον Αύγουστο πριν να πάμε στις εκλογές και ο ελληνικός λαός μας επέλεξε για να τον ψηφίσουμε”, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα, θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και θα προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων “τα οποία αποβλέπουν σε μια ισχυρή μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας το 2016”.
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε, ότι ο τρόπος χειρισμού των επιπτώσεων των κάπιταλ κοντρόλς από την κυβέρνηση, ελαχιστοποίησε τις συνέπειες και επέτρεψε ώστε οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2015 να είναι στο 1,3% πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι.
Αναφερόμενος τέλος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο σημείωσε ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται παράλληλα και ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τη διοίκηση του εποπτικού ελέγχου ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή διοικήσεων, συνιστά ελληνική πρωτοτυπία και πρόσθεσε ότι, η πρόβλεψη για τη μετατροπή των μετοχών του δημοσίου σε κοινές μετοχές, διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου ενώ παράλληλα δεν αποτρέπει τις επενδύσεις.
Απάντηση Βαγγέλη Μεϊμαράκη
“Όταν εμείς κάναμε ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών εσείς δεν τις ψηφίζατε” είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τον διαδέχθηκε στο βήμα.
“Εμείς δεν είμαστε το ίδιο, τις ψηφίζουμε γιατί δεν θέλουμε να χάσουν τις καταθέσεις τους οι Έλληνες πολίτες” είπε και επανέλαβε ότι η κυβερνητική πολιτική ήταν εκείνη που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης.
“Πράγματι οι εκλογές δεν δημιουργούν αναστάτωση” είπε σχολιάζοντας την σχετική αναφορά του κ. Σταθάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναστάτωση προήλθε από το γεγονός ότι το κόμμα το οποίο ερχόταν στην εξουσία δεν αναγνώριζε τις υποχρεώσεις της χώρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε εν συνεχεία ότι στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.
“Φέρατε τη συμφωνία σε μια μέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος… Δεν συζητήθηκε” τόνισε.