Στάθης Παρχαρίδης: «Live» παντού χωρίς περιορισμούς
- 19/12/2017, 17:00
- SHARE
Ο Mr Livemedia µας ξεναγεί στον κόσµο του live streaming και εξηγεί πώς κατάφερε να «διαβάσει»
την εποχή του.
Εδώ και χρόνια έχουµε περάσει στην εποχή του βίντεο και η αγορά του live streaming προβλέπεται να φτάσει τα 70 δισ. δολάρια παγκοσµίως µέχρι το 2021 − και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει καν «αγγίξει» νέες τεχνολογίες όπως το 360ο βίντεο και το VR.
Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Livemedia προσπαθεί να συνδυάσει την υψηλή τεχνογνωσία και την εξαιρετική ποιότητα του βίντεο µε λογικό κόστος, βασικό στοιχείο για να διεκδικήσει αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ. Ποιος βρίσκεται, όµως, πίσω από την ιδέα και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που υπόσχονται να αλλάξουν όσα γνωρίζαµε για τη live αναµετάδοση; Ο 45χρονος µηχανολόγος µηχανικός Στάθης Παρχαρίδης ήταν από µικρός ανήσυχο πνεύµα και λάτρης της τεχνολογίας. Θεσσαλονικιός µε καταγωγή από τον Πόντο και γονείς γιατρούς, όσο ακόµα φοιτούσε στο Πολυτεχνείο δούλευε ως εκπαιδευόµενος στην ΕΚΟ, για να καταλάβει γρήγορα ότι δεν θα γίνει ποτέ µηχανολόγος, και αυτό διότι δεν ήθελε να είναι εκείνος που ελέγχει τα σχέδια και τις κατασκευές, αλλά εκείνος που θα δηµιουργούσε κάτι νέο.
Αποφάσισε να αποκτήσει Μaster στην επιχειρησιακή έρευνα (MOR) στο Warwick University στην Αγγλία, µε σκοπό την εξειδίκευση στα οικονοµικά και το µάνατζµεντ. «Συνειδητοποίησα ότι βρισκόµαστε στην αρχή της πληροφοριακής επανάστασης. Όπως έλεγε ο αείµνηστος Έλληνας καθηγητής πληροφορικής του MIT, Μιχάλης Δερτούζος, “είµαστε ακόµα µε τις αξίνες φτιάχνοντας υπολογιστές και µηχανήµατα και προχωρούµε στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών µπουλντόζων πληροφορικής σε αντιστοιχία µε τη βιοµηχανική επανάσταση”. Ο Στάθης Παρχαρίδης συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι το µέλλον του: η διαχείριση της πληροφορίας. «Κατάλαβα ότι µπορούσα να δράσω µέσα σ’ αυτήν τη νέα εποχή και να παρουσιάσω κάτι που είχε δυνατότητες να γίνει µεγάλο, χωρίς να φοβάται τον παγκόσµιο ανταγωνισµό».
Το πρώτο ερέθισµα για τη γέννηση της Livemedia ήρθε όταν ήταν ακόµη στο πανεπιστήµιο στην Αγγλία, το 1995, και έλαβε το πρώτο του email. Όπως αναφέρει στο Fortune, «µου φάνηκε µαγικό να λαµβάνεις από την Ελλάδα κείµενο, και αν ήσουν τυχερός, και φωτογραφίες, µέσω email. Ήταν εντυπωσιακό». Γύρισε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως σύµβουλος σε εταιρείες, αλλά το τεχνολογικό «µικρόβιο» υπήρχε στο DNA του. Αναρωτήθηκε πώς θα ήταν να βιντεοσκοπεί ένα συνέδριο και να το µεταδίδει σε απευθείας σύνδεση µέσω web, αφού εκείνη την περίοδο η live µετάδοση συνεδρίων ήταν σε αρχικό στάδιο. Έτσι ξεκίνησαν όλα.
Mετά το διδακτορικό του στα οικονοµικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και τη δηµιουργία της οικογένειάς του, ο Στάθης Παρχαρίδης ίδρυσε την Inventics. Αγόρασε τον πρώτο του εξοπλισµό και µετέδιδε συνέδρια και ηµερίδες µε τη βοήθεια της οικογένειας και φίλων. Το υλικό τότε µπορούσε να αποθηκευτεί µόνο σε DVD. «Στην επιχείρηση ήµουν εγώ, µέλη της οικογένειας και ένας ηµιαπασχολούµενος συνεργάτης. Σήµερα η Livemedia απασχολεί 50 άτοµα. «Ήµασταν για πάρα πολύ καιρό πέντε άτοµα και µέσα στην κρίση, όταν όλοι συρρικνώνονταν, εµείς είχαµε ανάγκη για όλο και περισσότερο κόσµο» σχολιάζει ο Στάθης Παρχαρίδης.
Τι µεσολάβησε; Κατ’ αρχάς, έγινε η µεγάλη έκρηξη στην κινητή τηλεφωνία µε τη χρήση των smartphones, το «big bang» στις φορητές συσκευές, αλλά και η θεαµατική εξέλιξη της τεχνολογίας. «Σήµερα µιλάµε για εικόνα υψηλής ευκρίνειας, 4Κ, στέλνουµε συνεργεία ταυτόχρονα σε συνέδρια στην Αµερική, τη Νότια Αφρική και την Ευρώπη µε υπερσύγχρονο εξοπλισµό, ενώ για αρκετά χρόνια είχαµε ως εργαλεία µια µικρή κάµερα και έναν υπολογιστή».
Η Livemedia ανθεί παράλληλα µε την εποχή. «Έχουµε φτάσει στο σηµείο να λέµε ”Better than being there”. Καλύπτουµε µε κάµερες 360ο , παρέχουµε πρόσθετες υπηρεσίες για το e-ακροατήριο, όπως είναι η συµµετοχή σε live chat, η δυνατότητα άσκησης ερωτήσεων στο πάνελ κ.ά.» αναφέρει. Ακόµη σχολιάζει ότι η οικονοµική ύφεση ευνόησε εµµέσως τη Livemedia, και τούτο διότι υπάρχει πια πρόβληµα κόστους για τον περισσότερο κόσµο. «Δεν υπάρχει λόγος για κάποιον να πληρώσει πτήσεις και διαµονή για ένα σεµινάριο σε άλλη χώρα ή και ήπειρο, όταν µπορεί να το παρακολουθήσει µέσω Διαδικτύου, µε µια συµµετοχή που θα του στοιχίσει το 1/10».
Σήµερα η Livemedia διατηρεί γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λονδίνο, µε το business plan για την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Αγγλία να είναι στα σκαριά. Παράλληλα µε την κάλυψη των εκδηλώσεων, η εταιρεία ξεκίνησε να διοργανώνει και πολλές από αυτές, δηµιουργώντας το medevents.gr. Ο Στάθης Παρχαρίδης εξηγεί ότι η φυσική ύπαρξη και η εξ αποστάσεως παρουσία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ, από επιχειρηµατικής πλευράς, η µια εταιρεία ενισχύει την άλλη µέσω της ανάπτυξης σχέσεων εµπιστοσύνης και συνεργασιών µε διοργανωτές, επιστηµονικούς φορείς και συλλόγους. Στην εποχή µας έχουµε υβριδικά συνέδρια µε συµµετοχή σε αίθουσα αλλά και µέσω web. Σε ορισµένα συνέδρια, ο αριθµός των συµµετεχόντων είναι πολλαπλάσιος µέσω web.
Ποιo είναι, όµως, το πραγµατικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της Livemedia σε υπηρεσίες live streaming; «Τολµώ να πω ότι, σε ό,τι αφορά στις πρόσθετες υπηρεσίες αλληλεπίδρασης που παρέχουµε, είµαστε µονοπώλιο και το στοίχηµα για εµάς είναι να προχωράµε γρήγορα, ώστε να είµαστε πάντα ένα βήµα µπροστά» απαντάει ο Στάθης Παρχαρίδης. «Το Facebook και το YouTube παρέχουν τη δυνατότητα live αναµετάδοσης αλλά, αν κατά τη διάρκεια αναπαραχθεί ένα τραγούδι, η µετάδοση θα διακοπεί στο πλαίσιο της προστασίας των πνευµατικών δικαιωµάτων. Εµείς έχουµε σύµβαση µε την ΑΕΠΙ και συνεχίζουµε καταβάλλοντας το ανάλογο fee. Η πρόσβαση στο κανάλι µπορεί να είναι δωρεάν ή µε πληρωµή. Με ελεύθερη πρόσβαση ή φόρµα εγγραφής».
Η Livemedia µέσα στο 2017 έχει καλύψει 170 web seminars και courses, 120 συνέδρια και εκδηλώσεις, 76 ηµερίδες, 12 χειρουργεία και τέσσερις τηλεοπτικές παραγωγές, µε τον τζίρο του οµίλου (Inventics ΑΕ) να αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ και το µέλλον σύµφωνα µε τον Στάθη Παρχαρίδη να προµηνύεται ευοίωνο. «Είµαστε µια εταιρεία µε 17 χρόνια ιστορία και οι τεχνολογικές εξελίξεις µάς κάνουν να αισθανόµαστε ότι είµαστε ακόµα στην αρχή». Υπέροχο δεν είναι;