Σταύρος Θεοδωράκης: 17 προτάσεις για την έξοδο από την κρίση
- 21/07/2015, 17:31
- SHARE
«Η χώρα δεν αντέχει αυτή τη στιγμή εκλογές» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Μεταξύ άλλων παρουσίασε δεκαεπτά προτάσεις που σύμφωνα με το Ποτάμι θα συμβάλλουν στην άμεση έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
«Η χώρα δεν αντέχει αυτή τη στιγμή εκλογές, δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα και πρόσθεσε πως «δεν δίνεις μάχη σταθεροποίησης της χώρας αν πριονίζεις την καρέκλα του Πρωθυπουργού».
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε το κυβερνητικό επιτελείο να δημοσιοποιήσει τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι πολίτες και τα κόμματα.
Ζήτησε επίσης να γίνει αλλαγή της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς -όπως είπε- δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη κανενός στο κοινοβούλιο και να συζητηθεί ανοικτά νέος εκλογικός νόμος με γνώμονα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Αναλυτικά οι 17 προτάσεις του Ποταμιού:
1. Προγραμματισμός του νομοθετικού έργου: Να μην αιφνιδιάζονται η Βουλή, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με ξαφνικά νομοσχέδια. Περιορισμός των διαδικασιών επείγοντος, κατεπείγοντος καθώς και της νομοθέτησης με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
2. Παύση διορισμού κομματικών διοικητών σε οργανισμούς: Παύση κάθε διορισμού διοικητών νοσοκομείων, ΔΕΚΟ κλπ μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων νομικών προσώπων (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κ.λπ).
3. Τοποθέτηση προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια: Οι προϊστάμενοι που σήμερα υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση έχουν επιλεγεί με βάση τις μεταβατικές διατάξεις τον Ν4275/2014. Ακόμα και ικανοί προϊστάμενοι δεν οφείλουν την Θέση τους στην ικανότητά τους αλλά στην εύνοια του υπουργού.
4. Καμία πρόσληψη χωρίς περιγραφή της θέσης εργασίας: Η περιγραφή της θέσης εργασίας θα συνδέεται με την αξιολόγηση, τις προαγωγές και τις αμοιβές.
5. Αξιολόγηση που στηρίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα: Η αξιολόγηση συνδέεται με το περίγραμμα θέσης και την στοχοθεσία. Την οφείλουμε πρώτα και κύρια στους πολίτες. Την οφείλουμε ομοίως και στα στελέχη, τους ανθρώπους της διοίκησης.
6. Αδειοδοτήσεις από τη διοίκηση – όχι από τους πολιτικούς: Καμία αδειοδοτική αρμοδιότητα σε υπουργό, γενικό γραμματέα ή άλλο αιρετό ή πολιτικό προσωπικό.
7. Περικοπή πρόωρων συντάξεων: 390,065 συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών οι οποίοι λαμβάνουν κάθε μήνα συνολικά 715,935,789 εκ. ευρώ, δηλαδή το χρόνο περί τα 8,5 δις.
8. Καλός Τειρεσίας για τις εξαγωγές: Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι εξαγωγικές οι οποίες έχουν περάσει με επιτυχία έναν ικανό αριθμό ελέγχων για επιστροφή ΦΠΑ, να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος λευκού Τειρεσία, με το πέρασμα στον οποίο οι εν λόγω επιχειρήσεις να δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων.
9. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Σταδιακή εισαγωγή της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ. Η πλήρης ψηφιοποίηση των τιμολογίων θα είναι το διαβατήριό μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη των πλαστών/εικονικών τιμολογίων.
10. Εθνικό σύστημα προμηθειών: Ωστε να μπορούν να κάνουν συμφωνίες πλαίσιο με την γενική γραμματεία εμπορίου περισσότεροι φορείς. Πχ όλα τα σχολεία, οι δήμοι κλπ να προμηθεύονται χαρτί και λοιπά αναλώσιμα μέσο ενιαίας διαδικασίας που θα πετύχει εκπτώσεις στην τιμή.
11. Υποστήριξη μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα: Σε περίπτωση υπερκάλυψης του στόχων εισπραξιμότητας (ΦΠΑ & λοιποί φόροι) να παρέχεται αντίστοιχη ελάφρυνση στις μικρομεσαίες, και νεοφυείς επιχειρήσεις.
12. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης: Εξέταση μαρτύρωσε δικηγορικά γραφεία με χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα δικαστήρια.
13. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο των 30.000 ετησίως: Αφορά το 1/3 των επιχειρήσεων και αντιστοιχεί στο 4% των εσόδων από ΦΠΑ.
14. Προτεραιότητα των εργαζομένων στους πλειστηριασμούς: Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο του κώδικα Πολιτική Δικονομίας ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι τράπεζες. Προτείνεται η προτεραιότητα εργαζομένων και κατόπιν η σύμμετρη ικανοποίηση ασφ.ταμείων, Δημοσίου και τραπεζών.
15. Νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και σύσταση περιουσιολογίου: Μια πατριωτική συμφωνία για την νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.
16. Ένα σημείο εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις: Υποχρέωση της Διοίκησης να συλλέγει και να τηρεί όλα τα έγγραφα και πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων σε ένα σημείο.
17. Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς: Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την οριστική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και για τους καλόπιστους δανειολήπτες.