Staycation: Η εναλλακτική για όσους έχουν περιορισμένο budget διακοπών

Staycation: Η εναλλακτική για όσους έχουν περιορισμένο budget διακοπών
Photo: AFP
Ανερχόμενη τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο και από ότι φαίνεται υιοθετείται τα τελευταία χρόνια και από πολλούς Έλληνες.

Μέσα Ιουλίου και στο μυαλό τριβελίζει μια και μόνο λέξη: Διακοπές!

Ζώντας σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχοντας διανύσει ένα ιδιαίτερα παραγωγικό εξάμηνο, η ανάγκη για αποφόρτιση είναι επιβεβλημένη. Πώς άλλωστε θα επιστρέψουμε δριμύτεροι στην εργασία μας από Σεπτέμβρη, γεμάτοι ενέργεια, για να ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις, αν δεν απέχουμε από όλα όσα σχετίζονται με την καθημερινή ρουτίνα;

Παρόλο που όλοι έχουμε δικαίωμα στις διακοπές, δυστυχώς, για κάποιους καθίστανται πολυτέλεια, αφού το κόστος οργάνωσής τους είναι τόσο υψηλό, που ξεπερνά το διαθέσιμο budget για αναψυχή. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει εναλλακτική που ακούει στο όνομα… staycation! Πρόκειται για μία ανερχόμενη τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο και από ότι φαίνεται υιοθετείται τα τελευταία χρόνια και από πολλούς Έλληνες.

Στην πράξη το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο αδειούχος είναι να “μετατρέψει” το σπίτι του σε έναν παράδεισο διαμονής ή εναλλακτικά να γίνει τουρίστας στην πόλη που διαμένει.

Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας δημιουργώντας γωνιές χαλάρωσης για να απολαύσετε την ανάγνωση των αγαπημένων σας βιβλίων, να ακούσετε μουσική, ή ακόμη και να κάνετε τα beaute σας! Αν έχετε κήπο ή βεράντα, το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο οργανώνοντας μπάρμπεκιου, δείπνο ή ακόμα και brunch και να καλέσετε φίλους και συγγενείς που, λόγω περιορισμένου χρόνου, δυσκολεύεστε να συναντήσετε μέσα στη χρονιά.

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου

Αλήθεια πόσοι από εσάς έχετε εξερευνήσει τον τόπο στον οποίο διαμένετε και έχετε επισκεφτεί μουσεία, αξιοθέατα ή ακόμη και ιδιαίτερες γειτονιές που δεν είναι τόσο δημοφιλείς; Έχω ακούσει αρκετές φορές Αθηναίους να λένε ότι δεν έχουν επισκεφτεί ούτε μια φορά στη ζωή τους την Ακρόπολη, θεωρώντας δεδομένο ότι μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή επειδή βρίσκεται στα … πόδια τους. Κι όμως στην πράξη το αναβάλλουν.

Το να περάσεις τις διακοπές σου στην πόλη σου δεν είναι απαραίτητα κακό. Ιδίως όταν, εκτός από τα έξοδα, αποφεύγεις την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η πολυκοσμία στα ελληνικά νησιά – όπου δίνεις κυριολεκτικά μάχη για μια ξαπλώστρα ή για την εξασφάλιση μιας θέσης σε ένα εστιατόριο – και το κακό service.

Η απουσία κίνησης στους δρόμους, η μείωση των αποστάσεων που σου επιτρέπουν να αλλάξεις εύκολα περιοχές και παραστάσεις και η καλύτερη εξυπηρέτηση στα μαγαζιά, είναι βασικοί λόγοι για να αναθεωρήσεις τι εστί διακοπές. Μια σοφή επιλογή είναι να κάνεις μονοήμερες εκδρομές σε τόπους που περιβάλλονται από θάλασσα.

Για παράδειγμα το Σούνιο, το Λουτράκι, η Κόρινθος και το Ξυλόκαστρο είναι ιδανικοί προορισμοί για κάποιον που θέλει να κάνει το μπάνιο του σε καθαρά νερά και να γλιτώσει παράλληλα το κόστος διαμονής σε ένα ξενοδοχείο. Τα χρήματα αυτά μπορεί να τα αξιοποιήσει προσφέροντας στον εαυτό του ένα ωραίο γεύμα ή αγοράζοντας κάποιο αγαθό που θα του φτιάξει τη διάθεση.

Επιπρόσθετα, αν και σε μεγαλύτερη απόσταση από την Αθήνα, η Επίδαυρος είναι must. Ξεκινάς νωρίς το πρωί, κάνεις το μπάνιο σου στη θάλασσα και συνδυάζεις την εκδρομή με μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου που θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.

Γενικότερα, όλα είναι θέμα οπτικής και στρατηγικής. Από το να πληρώσεις μια περιουσία σε προορισμούς, που λόγω αυξημένης ζήτησης, δεν είναι value for money, είναι προτιμότερο να χαλαρώσεις σε ένα γνώριμο μέρος που ο χρόνος θα κυλήσει αργά και ποιοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: