Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες με απόφαση του ΣτΕ
- 16/12/2015, 09:45
- SHARE
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έπρεπε να είχε γίνει από 21 Μαΐου 2015.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η Πολιτεία όφειλε να είχε εκδώσει από την 21η Μαΐου 2015 υπουργική απόφαση και να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά το τέλος της διάσκεψης δημοσίευσαν την υπ΄αριθμ. 4446/2015 απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης. Ειδικότερα, η Ολομέλεια ακύρωσε την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την 21η Μαΐου 2015.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Τι σημαίνει η νέα απόφαση του ΣτΕ για την αγορά ακινήτων και τη φορολογία
Μεγάλες αλλαγές στις συναλλαγές της αγοράς ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά την 21η Μαΐου αναμένεται να φέρει η απόφαση του ΣτΕ για την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες. Πράξεις όπως μεταβιβάσεις ακινήτων, οι γονικές παροχές και οι πλειστηριασμοί αναμένεται να αλλάξουν καθώς η αντικειμενική αξία δεν καθορίζει μόνο τους φόρους αλλά και άλλες διαδικασίες όπως είναι οι αμοιβές των συμβολαιογράφων.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια μεταβολή για φέτος, καθώς ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε αρκετές περιοχές όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει τα πέντε τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα αμετάβλητες αναμένεται να μείνουν οι τιμές για τα ακίνητα σε πιο φτωχές περιοχές, καθώς οποιαδήποτε αύξηση θα έφερνε τεράστιες αντιδράσεις στους κατοίκους που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης.