Στεγαστικό: Εξειδικεύονται τα μέτρα για νέους και οικογένειες – Φοροαπαλλαγές και κίνητρα ενοικίασης

Στεγαστικό: Εξειδικεύονται τα μέτρα για νέους και οικογένειες – Φοροαπαλλαγές και κίνητρα ενοικίασης
Γειτονιά με πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 18 Αυγούστου 2018. Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 στο Taxisnet όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος εξειδικεύονται σήμερα από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», με πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που στοχεύει να ωφελήσει 15.000 νέους και ζευγάρια έως 50 ετών. Τα επιτόκια των δανείων θα είναι στο μισό του εμπορικού επιτοκίου, διευκολύνοντας την αγορά κατοικίας, ενώ εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα, το πρόγραμμα δανείων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών προσφέρει έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, στοχεύοντας στην αναβάθμιση περίπου 20.000 παλαιών κατοικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα όπως η απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια σε όσους μετατρέπουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες ή νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα, καθώς και η απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε περιοχές της Αθήνας, αναμένεται να αυξήσουν την προσφορά κατοικιών.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η ασφάλιση θα αποτελεί προϋπόθεση για κρατική αποζημίωση από τον Απρίλιο του 2025.

Τέλος, η κυβέρνηση προχωρά σε σχέδιο κοινωνικής στέγης με την αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών μέσω προγράμματος αντιπαροχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: