Στεγαστικό: Γιατί η ΤτΕ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί το ράλι στις τιμές ακινήτων

Στεγαστικό: Γιατί η ΤτΕ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί το ράλι στις τιμές ακινήτων
Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Κοντά στο ιστορικό υψηλό πριν τη δημοσιονομική κρίση, έχουν «σκαρφαλώσει» οι τιμές ακινήτων.

Διαστάσεις κρίσης αποκτά το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα απαιτώντας άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας και τη στήριξη των νοικοκυριών, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προειδοποιεί για την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, ειδικά τα νέα ζευγάρια. Η αύξηση αυτή εντείνει την κοινωνική ανισότητα και έχει αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό και τις γεννήσεις.

Η δυσαναλογία μεταξύ εισοδημάτων και υψηλών τιμών, που τροφοδοτείται από εξωτερική ζήτηση και αυξημένο κόστος κατασκευής, επιδεινώνει το πρόβλημα. Παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις για περιορισμό της επενδυτικής ζήτησης σε περιοχές πρώτης κατοικίας, κρίνεται απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής κατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί, επηρεαζόμενη από τον τουρισμό, τη βελτίωση των υποδομών και την ανανέωση του κτιριακού αποθέματος. Ωστόσο, γεωπολιτική αστάθεια, αυξημένος πληθωρισμός και υψηλό κόστος κατασκευής αποτελούν σημαντικούς κινδύνους, όπως και η μείωση της αγοραστικής δύναμης και ο περιορισμένος τραπεζικός δανεισμός.

Επιπλέον, οι συνεχείς νομοθετικές και φορολογικές μεταβολές επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική και κατασκευαστική δραστηριότητα, επιτείνοντας την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι τιμές κατοικιών έχουν φτάσει κοντά στο ιστορικό υψηλό πριν τη δημοσιονομική κρίση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλούς ετήσιους ρυθμούς.

Οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων διατηρούν θετικό ρυθμό μεταβολής, καταγράφοντας αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η δυναμική της αγοράς αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Golden Visa και άλλους δείκτες, παρά τις οικονομικές προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: