Στεγαστικό: Ποιες αλλαγές έρχονται σε «Σπίτι Μου» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Στεγαστικό: Ποιες αλλαγές έρχονται σε «Σπίτι Μου» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
Top down view of the roads with cars, traffic and bulding terraces. Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αλλαγές στα προγράμματα, που θα επηρεάσουν χιλιάδες δικαιούχους.

Στο πρόβλημα της στέγης ρίχνει το βάρος το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι Μου», το οποίο επιδοτεί το επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας, με διεύρυνση των ηλικιακών ορίων. Παράλληλα, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα, με αύξηση της επιδότησης για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Το ηλικιακό όριο για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα αυξηθεί από τα 40 στα 50 έτη, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση ενδέχεται να επανεξετάσει και τα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι δικαιούχοι να λάβουν στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στην αρχική του μορφή, το πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ, επιδοτούσε το επιτόκιο για το 75% του κεφαλαίου για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, μεγέθους έως 150 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών. Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί 6.546 δάνεια ύψους 630,5 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι οι εκταμιεύσεις θα αγγίξουν τις 9.500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πρόγραμμα αφορά κυρίως τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και διαθέτουν ίδια κεφάλαια για την αγορά ακινήτου, ακόμα και 35.000-40.000 ευρώ», σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπακάς, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ήταν 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», αυξάνοντας την κρατική επιδότηση από το 40% στο 60%. Στόχος είναι να ανακαινιστούν και να διατεθούν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση 12.500 παλιές κατοικίες που την τελευταία τριετία παραμένουν κλειστές.

«Το κόστος ανακαίνισης ενός παλιού διαμερίσματος, χωρίς την ενεργειακή αναβάθμιση, ανέρχεται στα 180 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με ενεργειακή αναβάθμιση, το κόστος αυξάνεται από τα 180 ευρώ στα 400 ευρώ. Δηλαδή για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων θα χρειαστούν περίπου 40.000 ευρώ για ριζική ανακαίνιση», αναφέρει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι περιορισμένο, με μόλις 1.551 αιτήσεις και 841 εγκρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: