Stellantis: Η μειωμένη ζήτηση «παγώνει» την παραγωγή του ηλεκτρικού Fiat 500

Stellantis: Η μειωμένη ζήτηση «παγώνει» την παραγωγή του ηλεκτρικού Fiat 500
Stellantis logo displayed on a phone screen is seen with some of the company brands logos displayed in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on December 7, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το 500 κατασκευάζεται στη βορειοδυτική ιταλική πόλη του Τορίνο, γενέτειρα της μάρκας Fiat.

Η Stellantis δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αναστείλει την παραγωγή του πλήρως ηλεκτρικού μικρού αυτοκινήτου Fiat 500 για τέσσερις εβδομάδες λόγω της υποτονικής ζήτησης.

Η παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), εν μέρει λόγω των διαφορετικών πολιτικών για τα πράσινα κίνητρα, έχει ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους για τα EV.

«Το μέτρο είναι απαραίτητο λόγω της τρέχουσας έλλειψης παραγγελιών που συνδέεται με τις βαθιές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών (αυτοκινήτων) όλοι οι παραγωγοί, ιδίως οι Ευρωπαίοι», ανέφερε η εταιρεία

Το 500 κατασκευάζεται στη βορειοδυτική ιταλική πόλη του Τορίνο, γενέτειρα της μάρκας Fiat, στο ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori.

Η αναστολή της παραγωγής θα ξεκινήσει την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «εργάζεται σκληρά για να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη δύσκολη φάση της μετάβασης».

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ο γαλλοϊταλικός όμιλος δήλωσε ότι επενδύει 100 εκατομμύρια ευρώ στο Mirafiori για την υιοθέτηση μιας μπαταρίας υψηλότερης απόδοσης και θα παράγει μια υβριδική έκδοση του ηλεκτρικού μοντέλου 500, ξεκινώντας μεταξύ 2025 και 2026.

Τα συνδικάτα ζητούν εδώ και καιρό από τη Stellantis να επανεκκινήσει την τοποθεσία Mirafiori, όπου η παραγωγή έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή ενός νέου φθηνού αυτοκινήτου μεγάλου όγκου.

«Το συγκρότημα Mirafiori υποβάλλεται σε βαθιά μεταμόρφωση, με στόχο να καταστεί ένας πραγματικός παγκόσμιος χώρος καινοτομίας και ανάπτυξης, μια βασική επιλογή αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της μετάβασης στη βιώσιμη κινητικότητα στην οποία καλούμαστε», σημείωσε η Stellantis.

Η Ιταλία ξεκίνησε νωρίτερα φέτος ένα σχέδιο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που βοηθά τους οδηγούς να στραφούν σε καθαρότερα οχήματα, με επιδοτήσεις για την αγορά πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά η Ρώμη και η αυτοκινητοβιομηχανία έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης στα κίνητρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com