Stellantis: Οι δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας θα κλείσουν εργοστάσια στην Ευρώπη

Stellantis: Οι δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας θα κλείσουν εργοστάσια στην Ευρώπη
Photo: DALL•E
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, προσπαθούν να προσελκύσουν τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής θα επιταχύνουν το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη από τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες, υποστήριξε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, προσπαθούν να προσελκύσουν τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς οι εταιρείες ενισχύουν την εμπορική τους παρουσία στην περιοχή.

Η κατασκευή αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα τους επέτρεπε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αποφύγουν τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δασμοί είναι ένα «καλό επικοινωνιακό εργαλείο», αλλά έχουν παρενέργειες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού.

«Αυξάνει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του μεταποιητικού συστήματος της Ευρώπης. Ο τρόπος για να αποφύγετε τους τελωνειακούς δασμούς είναι να κατασκευάζετε στην Ευρώπη. Επιταχύνετε την ανάγκη να κλείσουν εργοστάσια» πρόσθεσε.

Μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταβάρες ανέφερε την περίπτωση της κινεζικής BYD, η οποία κατασκευάζει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Ουγγαρία.

«Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα πάνε στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία για να κατασκευάσουν τα αυτοκίνητά τους, διότι θα έχουν μειονεκτήματα κόστους εκεί, ξεκινώντας από το ενεργειακό κόστος», είπε.

Η Ρώμη, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Stellantis για τη μείωση της παραγωγής της στην Ιταλία, έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες για πιθανές επενδύσεις κατασκευής, μεταξύ άλλων με τις κινεζικές Dongfeng και Chery Auto.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com