Stellantis: Στα «κάγκελα» οι επενδυτές για τις αμοιβές Ταβάρες εν μέσω κρίσης
- 15/04/2025, 21:01
- SHARE

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις των επενδυτών της Stellantis η πολιτική αποδοχών που εφαρμόζει ο όμιλος, με επίκεντρο την αμοιβή του πρώην CEO Κάρλος Ταβάρες. Ο μισθός του, που έφτασε τα 23,1 εκατ. ευρώ για το 2024 —με επιπλέον 12 εκατ. ευρώ σε μπόνους και αποζημιώσεις— έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής εν μέσω πτώσης κερδών και πωλήσεων, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαραθέσεων στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Η Allianz Global Investors, η Proxinvest και άλλοι θεσμικοί παίκτες κάλεσαν τους μετόχους να καταψηφίσουν την έκθεση αποδοχών, χαρακτηρίζοντας το πακέτο αμοιβών «υπερβολικά γενναιόδωρο». Ο Ταβάρες κατηγορείται ότι προέδρευσε μιας περιόδου με απογοητευτικές επιδόσεις: πτώση 20% στις παραδόσεις στη Βόρεια Αμερική το πρώτο τρίμηνο, καθυστερήσεις νέων μοντέλων στην Ευρώπη και σοβαρές τριβές με εμπόρους και συνδικάτα.
«Δεν είναι αποδεκτό να χορηγείται αποζημίωση σε έναν διευθυντή που οδήγησε την εταιρεία σε αποτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της Proxinvest, Charles Pinel.
Η Stellantis εξακολουθεί να αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για το 2024. Η διοίκηση υπό τον πρόεδρο Τζον Έλκαν αντιμετωπίζει πίεση και για τη διαχείριση των επιπτώσεων των πολιτικών Τραμπ, καθώς οι αλλοπρόσαλλοι δασμοί δημιουργούν αβεβαιότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Το θέμα των αποδοχών έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τους μετόχους της Stellantis: το 2023, ο μισθός του Ταβάρες ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ, προκαλώντας ήδη τότε αντιδράσεις. Παρότι οι ψηφοφορίες είναι μη δεσμευτικές, η πίεση από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές εντείνεται. «Παρά τις προσπάθειες διαλόγου, οι απαντήσεις της Stellantis δεν μείωσαν τις ανησυχίες», ανέφερε η Allianz.
Επιπλέον, η ISS κάλεσε σε απόρριψη πρότασης αύξησης των κονδυλίων για μακροπρόθεσμα κίνητρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η Stellantis κρίνει απαραίτητο έναν νέο γύρο ενίσχυσης των πακέτων στελεχών.
Την ίδια στιγμή, η Proxinvest πρότεινε να καταψηφιστεί και ο επαναδιορισμός αρκετών μελών του ΔΣ, ανάμεσά τους και της Φιόνα Κλέρ Τσικόνι, στελέχους της Google, εκτιμώντας ότι η έλλειψη εμπειρίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας καθιστά αμφίβολη τη συμβολή της στο συμβούλιο.