Στη δημοσιότητα η αλληλογραφία του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto – Τι προέβλεψε
- 27/02/2024, 10:12
- SHARE
Στη δημοσιότητα δόθηκε η αλληλογραφία μεταξύ του Satoshi Nakamoto και του πρώτου γνωστού συνεργάτη του, Martti Malmi, με κάποιους αναλυτές να θεωρούν πως πρόκειται για μια νέα λεωφόρο έρευνας. Για άλλους, οι 120 σελίδες των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (που έχουν επίσης αναρτηθεί στο Github) προσφέρουν μια καινούρια εικόνα για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του άγνωστου προγραμματιστή.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής του Bitcoin (και πρώην συντάκτης του CoinDesk) Pete Rizzo, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσα γνωρίζει ήδη ο κόσμος για τον Satoshi, ο οποίος μεταξύ 2009 και 2011 συμμετείχε ενεργά σε πλατφόρμες όπως το BitcoinTalk και κατέγραψε τις σκέψεις του σε μια επίσημη λευκή βίβλο.
Οι προβλέψεις-διαπιστώσεις
Στην εν λόγω αλληλογραφία ο Satoshi Nakamoto προέβλεψε προέβη σε 5 προβλέψεις:
Το Proof-of-work, ο αλγόριθμος που υποστηρίζει το Bitcoin, είναι μια θεμελιωδώς σπάταλη διαδικασία εξ σχεδιασμού. Ακόμη και στην εποχή του Satoshi, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι, εάν το Bitcoin ήταν επιτυχημένο, το hashpower που θα κατευθυνόταν προς την ασφάλεια του δικτύου θα ήταν τεράστιο.
Στο μήνυμά του προς τον Malmi, ο Satoshi σημειώνει ότι το Bitcoin μπορεί να είναι πραγματικά peer-to-peer, σε αντίθεση με τις κεντρικοποιημένες προσπάθειες ηλεκτρονικού χρήματος που προηγήθηκαν του πρώτου κρυπτονομίσματος. Πάντως, «εάν όντως καταναλώνει σημαντική ενέργεια, νομίζω ότι η σπάταλη από τη συμβατική τραπεζική δραστηριότητα εντάσεως εργασίας [sic] και πόρων θα είναι λιγότερη», έγραψε.
Πράγματι, η Galaxy Research δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα καταναλώνει 263 τεραβατώρες ετησίως, ή ποσότητα διπλάσια από αυτή που χρησιμοποιεί το δίκτυο Bitcoin.
Ρύθμιση
Σήμερα, το bitcoin είναι το μόνο κρυπτονόμισμα που αναγνωρίζεται από τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ως εμπόρευμα, λόγω του αποκεντρωμένου σχεδιασμού του δικτύου και της έλλειψης σαφούς ενδιαφερόμενου μέρους. Αλλά στις πρώτες μέρες του, ο Satoshi πρέπει να γνώριζε καλά τη σκιά που σκόπευε να ρίξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο Satoshi έλαβε προφυλάξεις σχετικά με τη συζήτηση του bitcoin ως επένδυσης. Όπως είπε στον Malmi, ένιωθε «άβολα» με τη γλώσσα στο sourceforge του Bitcoin που λέει στους ανθρώπους να «το θεωρούν επένδυση».
Όχι και τόσο ανώνυμο
Ομοίως, ο Satoshi συνειδητοποίησε πολύ νωρίς ότι το Bitcoin δεν ήταν μια ανώνυμη τεχνολογία, ακόμα κι αν προσπάθησε να την σχεδιάσει έτσι. Στην καλύτερη περίπτωση, έγραψε, το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει ως ψηφιακό ψευδώνυμο εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις (όπως να μην ξαναχρησιμοποιούν ζεύγη κλειδιών) και δεν συνδέουν τις συναλλαγές Bitcoin με τις ταυτότητές τους στον πραγματικό κόσμο.
Περιπτώσεις χρήσης
Ο Satoshi και ο Malmi συζήτησαν συχνά πιθανές χρήσεις του Bitcoin, γνωρίζοντας ότι το δίκτυο χρειαζόταν υιοθέτηση από ευρύτερα πληθυσμιακά στρώματα. Σε γενικές γραμμές, ο Satoshi σημείωσε τα χαρακτηριστικά χρονοσήμανσης του blockchain, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ταυτότητας γεγονότων στον πραγματικό κόσμο.
Αλλά ο Satoshi σκέφτηκε επίσης τη θέση του bitcoin στον κόσμο των ψηφιακών πληρωμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο ρευστοποιήσιμων αγορών γύρω από υπάρχοντα ψηφιακά νομίσματα όπως το Liberty Reserve (τώρα δεν λειτουργεί).
Μια οδός που ο Satoshi προέβλεψε σωστά θα ήταν η χρησιμότητα του bitcoin για την αγορά δωροκαρτών (τις οποίες ανέφερε ως «paysafecards»), που σήμερα είναι μια από τις πιο κοινές χρήσεις του bitcoin.
Υποστήριξη προγραμματιστών
Ο Rizzo σημείωσε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δίνουν επίσης μια εικόνα για έναν από τους πρώτους οικονομικούς υποστηρικτές του Bitcoin, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε πλήρως από τον Satoshi και δεν έλαβε ποτέ κεφάλαιο VC. Ο Satoshi αποκαλύπτει ότι βρήκε έναν ανώνυμο δότη που ενδιαφέρθηκε να δωρίσει μεταξύ 2.000 και 3.600 $ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του Bitcoin. Τα χρήματα πήγαν για την πληρωμή των εξόδων φιλοξενίας ιστοτόπων και άλλων παρεπόμενων συναλλαγών.
Αν και δεν πρόκειται για τεράστιο οικονομικό όφελος, η εξασφάλιση κεφαλαίων για την αντιστάθμιση του κόστους της εθελοντικής εργασίας από προγραμματιστές δείχνει —ίσως για πρώτη φορά— ότι ο Satoshi γνώριζε τις προκλήσεις της υποστήριξης της ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα.