Στη γερμανική Βουλή η έγκριση της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα
- 01/08/2018, 09:02
- SHARE
Ψηφίζει σήμερα το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ύψους 15 δισ. ευρώ.
Υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα, με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δεν θα χρειάζεται πλέον τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και για αυτό ζητείται η θετική ψήφος των Γερμανών βουλευτών σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης», γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
«Η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις την Τετάρτη, 1η Αυγούστου στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις. Ωστόσο, ο ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Ότο Φρίκε τάσσεται εναντίον της χορήγησης φρέσκου χρήματος προς την ελληνική κυβέρνηση,
Επιπρόσθετα: Είναι λάθος να διατεθούν στην Ελλάδα και άλλα επιπλέον χρήματα. Σε διαφορετικό πλαίσιο από ό, τι ίσχυε για τα δύο πρώτα πακέτα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για το σύνολο της Ευρωζώνης λόγω της Ελλάδας’ εκτιμά ο Φρίκε.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η γερμανική αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη ως προς την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης για την Ελλάδα.Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται εναντίον της, επειδή απορρίπτει συνολικά την πολιτική διάσωσης λόγω της συνάρτησής της με τα σκληρά προαπαιτούμενα δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Από την πλευρά των γερμανών Πρασίνων αναμένεται αντίθετα θετική ψήφος, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι οι απώλειες που συνεπάγεται η καθυστέρηση εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ θα ισοσκελιστούν με άλλα μέτρα, όπως εξοικονόμηση από τις αμυντικές δαπάνες καταλήγει η Tagesspiegel.
Για το ίδιο θέμα η Potsdamer Neueste Zeitung τονίζει ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του CDU και SPD συνηγορούν υπέρ της απελευθέρωσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. από το ταμείο διάσωσης του ESM. H αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τον ΦΠΑ στα νησιά, είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμών αύριο σε ειδική σύνοδο. Σε αντίθεση με τα πρώτα δύο πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ευρωζώνη ως σύνολο, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
ΔΝΤ: Βιώσιμο ως το 2038 το Χρέος – Ανάγκη για ρεαλιστικούς στόχους
Από την πλευρά του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM, εκτιμώντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup αποκαθιστούν πλέον τη πρόσβαση της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, προειδοποιεί και για κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον, τονίζοντας στο βασικό σενάριό του ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα υπερβεί το όριο του 20% του ΑΕΠ σε 20 χρόνια και θα συνεχίσει να αυξάνεται σχεδόν διαρκώς μετέπειτα, φτάνοντας περίπου στο 38% το 2058.
Η έκθεση του άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε χτες, Τρίτη, το Ταμείο περιλαμβάνει μια σειρά από μακροοικονομικές εκτιμήσεις, ο οποίες αναμένεται ότι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα εδώ.