Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα της ελληνικής αποστολής
- 13/01/2025, 09:24
- SHARE
Στρατηγικής σημασίας συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στη χώρα για την επικύρωση της διμερούς συνεργασίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς και στην άμυνα, εν μέσω γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή, μεταφέροντας μηνύματα απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, όπου συζητήθηκαν εκτενώς και οι εξελίξεις στη Συρία με φόντο τις βλέψεις της Τουρκίας για υπογραφή τουρκοσυριακής συμφωνίας για ΑΟΖ.
Στην Σαουδική Αραβία ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στην Αλούλα ενώ υπουργοί της κυβέρνησης που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό θα έχουν συναντήσεις συνεργασίας με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους. Στην αποστολή συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Σημειώνεται ότι η διμερής συνεργασία οικοδομείται τα τελευταία χρόνια μέσω επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού με το παλάτι έχοντας υπογράψει από το 2022 τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό στην ατζέντα των διήμερων επαφών εντάσσονται θέματα οικονομικής συνεργασίας όπως στον τουρισμό αλλά και στην ενέργεια ενόψει της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας (Saudi Greek Interconnection), με την κοινή εταιρεία του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή του δικτύου της Σαουδικής Αραβίας, National Grid S.A- Saudi Electricity Company, να προωθεί τις μελέτες που θα αποφανθούν για την βιωσιμότητα του έργου.
Ενεργειακή και ψηφιακή συνδεσιμότητα
Πρόκειται για το επόμενο βήμα της συμφωνίας (MoU) που είχε υπογραφεί στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2022, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ. Εντωμεταξύ, στην ενεργειακή ατζέντα εντάσσεται και το θέμα της εξαγωγής καθαρού υδρογόνου από την Σαουδική Αραβία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών προωθείται και το έργο East to Med data Corridor για την κατασκευή καλωδίου οπτικής ίνας μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Σαουδική Αραβία. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η EMC Subsea Cable Company Ltd, κοινοπρακτικό σχήμα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και των εταιρειών TTSA CY και Centers. Το έργο θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη, που έχει δρομολογηθεί, να αποτελεί επένδυση 550 εκατ. ευρώ, για δύο καλώδια που θα ξεκινούν από την Μασσαλία και τη Γένοβα, θα περνούν από την Ελλάδα και θα φτάνουν στην Σαουδική Αραβία. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την επέκταση του καλωδίου μέχρι την Ινδία.