Στη σκιά του πληθωρισμού το οικονομικό κλίμα – Ελπίδες στον τουρισμό

Στη σκιά του πληθωρισμού το οικονομικό κλίμα – Ελπίδες στον τουρισμό
Passengers with face masks as seen at Chania International Airport CHQ in the Greek island of Crete. Crete is a popular travel destination with famous beaches and heavily developed tourism industry, with long tourist season as it is located in Southern Greece in the Mediterranean waters. Greece is trying to boost its tourism and give privileges to vaccinated against Covid-19 Coronavirus pandemic international tourists and locals, as the country is heavily depended from the tourism industry. The world aviation passenger traffic numbers declined due to the travel restrictions, safety measures such as lockdowns, quarantine etc during the era of the Covid-19 Coronavirus pandemic that hit hard the aviation and travel industry. Greece spotted the the Delta mutation, a Covid variant in Crete. Souda Bay, Chania, Greece on June 27, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο πόλεμος επηρεάζει κόστος ενέργειας και πληθωρισμό - Ανακοινώσεις αύριο από την Ελλ.Στατ..

Όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία οι σχετικές εξελίξεις θα αποτελούν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική – όπως και στην παγκόσμια – οικονομία κατά τους επόμενους μήνες, με τον τουρισμό να αποτελεί σχεδόν τον μόνο κλάδο όπου καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες.

Αυτό επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές αναφερόμενοι στις αβεβαιότητες που αναδύονται για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Σημειώνεται ότι αύριο, 10 Μαΐου αναμένονται ανακοινώσεις από την Ελλ.Στατ. για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος – με βάση τις προβλέψεις – θα βρεθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, πιθανόν σε διψήφιο ποσοστό (μετά το 8,9% του Μαρτίου) τροφοδοτούμενος από το ράλι των τιμών σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά. Εξάλλου, τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τον μήνα Απρίλιο τοποθετούσαν την Ελλάδα στα επίπεδα του 9,4% από 8% τον προηγούμενο μήνα.

Εντωμεταξύ, επιδεινώνονται οι προσδοκίες των επιχειρήσεων στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές ενώ υποχωρεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν το φθινόπωρο, κλιμακώνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, από το χαμηλό επίπεδο που βρισκόταν, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

Οι αβεβαιότητες που απορρέουν από τις εξελίξεις επηρεάζουν πλέον έντονα επιχειρήσεις και καταναλωτές, με τις παρεμβάσεις πολιτικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις μόνο έως ένα βαθμό. Εξάλλου, φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ανακουφίζουν μεν για ένα διάστημα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο εάν παραμείνουν οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, πιθανόν θα ξαναβρούμε μπροστά μας το πρόβλημα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το οικονομικό κλίμα αναμένεται να επηρεαστεί θετικά μόνο από τη σχετική βελτίωση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς και από την πορεία του τουρισμού που αποτελεί έναν μεγάλο πολλαπλασιαστή, μιας και παρασσύρει πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας.

Γυρίζουν θετικές οι προσδοκίες στον τουρισμό

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα ξενοδοχεία – εστιατόρια – τουριστικά πρακτορεία, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα και ενισχύεται περαιτέρω στις 119,8 (από 116,9) μονάδες. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων γίνονται πλέον θετικές, στις +11 μονάδες (από -23), ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση κινούνται ελαφρά πτωτικά στις +9 (από +15) μονάδες, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να υποχωρούν αισθητά στις +51 μονάδες ( από +70 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Επιδείνωση ωστόσο παρουσίασαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση ενώ ο δείκτης των τιμών υποδηλώνει αύξησή τους.