Στη στρατιωτικοπολιτική «σκακιέρα» της Κριμαίας
- 07/03/2014, 18:15
- SHARE
Τριάντα χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες εκτιμά πως έχει στο έδαφός της η Ουκρανία - Στρατιωτικούς παρατηρητές θέλουν να στείλουν κράτη της Ε.Ε. - Αντιπαράθεση δηλώσεων.
Στους τριάντα χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των στρατιωτών της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με την εκτίμηση των Ουκρανών συνοριοφυλάκων. Η εκτίμηση πως η Ρωσία διπλασίασε τα στρατεύματά της στο ουκρανικό έδαφος έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας να προχωρήσει σε ένωση της περιοχής με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου κρίθηκε παράνομη από το Κίεβο, αλλά και τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ.
Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τους αξιωματικούς της που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές της Ρωσίας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ανακοίνωσε πως ακυρώθηκε η διμερής συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τη στρατιωτική εκπαίδευση.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι τα μόνα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι αυτά που έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη. Η δήλωση αυτή, ωστόσο, αμφισβητείται έντονα διεθνώς, αφού οι στρατιώτες που έχουν εδώ και μία εβδομάδα καταλάβει στρατηγικές θέσεις στη χερσόνησο δεν φορούν διακριτικά στις στολές τους, παρότι οδηγούν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες.
Σε μια τελευταία εξέλιξη, οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης τάχθηκαν υπέρ της αποστολής το συντομότερο δυνατό μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, έπειτα από μια συνάντησή τους στη Νάρβα της Εσθονίας. «Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο μετάβασης, ζητάμε την δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών της Ε.Ε. η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών και βόρειων χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) και της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία). «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη», εκτιμούν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας την «σθεναρή υποστήριξη» τους στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και στην «υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης (ΕΕ-Ουκρανίας) το συντομότερο δυνατό».
Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ που συμμετείχε στη σύνοδο στη Νάρβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή μιας ομάδας παρατηρητών της ΕΕ στην Ουκρανία «είναι απαραίτητη, κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι η Ρωσία φαίνεται να επιθυμεί να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου από τον ΟΑΣΕ». Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, όπως είχε συμβεί και χθες.
Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην απόφαση του ΝΑΤΟ να «επανεξετάσει τη συνεργασία του με τη Ρωσία», λέγοντας ότι η απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας δεiχνει μια «μεροληπτική και προκατειλημμένη προσέγγιση» όσον αφορά την Ουκρανία, ενώ σε όσους αναφέρονται σε πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, απάντησε ως εξής: «Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνες τις προσπάθειες να φέρoυν τον “παράγοντα ΝΑΤΟ” στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι περίπλοκη και λεπτή, καθώς αυτό δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις και υπονομεύει τις προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης».
Τιμοσένκο: Κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία
Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε σήμερα ότι η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμους κινδύνους, μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος αν η περιοχή ενταχθεί στη Ρωσία και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν αμέσως οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. «Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φέρει εμφανή αποτελέσματα», είπε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, την οποία συνάντησε σήμερα.
«Αν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτελέσματα, μένουν δύο επιλογές: Να προχωρήσουν σε πιο ισχυρές κυρώσεις. Προτείνω μια σειρά μη βίαιων, οικονομικών μέτρων. Η εναλλακτική θα ήταν να παραδοθεί η Κριμαία στη Ρωσία», είπε η Τιμοσένκο και αναφέρθηκε επίσης στις «σοβαρές ευθύνες» των ΗΠΑ και της Βρετανίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία, καθώς είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής της ακεραιότητας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994.
«Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Αυτό (…) θα δημιουργούσε μια πραγματική εστία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα. Αν επιτραπεί στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τέτοια στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση της Κριμαίας, τότε πού θα σταματήσει; Θα πάει τόσο μακριά όσο του επιτρέψουν», διερωτήθηκε η Τιμοσένκο.
Διαβάστε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»
«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος ανάμεσα στα δύο αδελφά έθνη. Είναι απόλυτη ανοησία, δεν αντανακλά καθόλου τις προθέσεις μας, τη συμπάθεια και τη συμπόνοιά μας προς τον ουκρανικό λαό», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Ωστόσο, το βουλευτικό Σώμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει την απόφαση της Κριμαίας σε περίπτωση που η ουκρανική αυτή περιοχή αποφασίσει με δημοψήφισμα την ένωσή της με τη Ρωσία. «Αναμφίβολα, το κοινοβούλιο της Κριμαίας, ως νόμιμη αρχή, έχει το κυρίαρχο δικαίωμα των πολιτών να καθορίζουν το μέλλον τους. Αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία με δημοψήφισμα, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση», δήλωσε η Ματβιένκο.
Οι προσπάθειες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία δεν βρίσκουν κατανόηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ανεξαρτήτως όλων των προσπαθειών του προέδρου μας, της ετοιμότητάς του να εξηγήσει τη θέση της Ρωσίας πρακτικά σε καθημερινή βάση, συνεχίζουμε να κτυπάμε σε τοίχο έλλειψης κατανόησης», αναφέρει ο Πεσκόφ σε δηλώσεις του που θα μεταδοθούν την Κυριακή από το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι ο θρίαμβος των δύο μέτρων και σταθμών, της ανομίας, του κυνισμού και της κατάρρευσης του διεθνούς δικαίου», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πούτιν καταγγέλλοντας ότι «η Δύση αγνοεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση που επικαλούνται ορισμένοι στην Ουκρανία».
Η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι υιοθέτησε μια «εξαιρετικά αντιπαραγωγική θέση» παγώνοντας τις διμερείς διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων, που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις πολιτών των δύο μερών δυσκολότερες, εξαιτίας της κατάστασης στην Κριμαία.
Διαβάστε ακόμη: Κριμαία: Φουλ ολοταχώς προς απόσχιση από την Ουκρανία