Στοιχειά – σοκ για πρωτοφανή καθίζηση στην οικονομία της Ευρώπης τον Απρίλιο
- 23/04/2020, 13:49
- SHARE
Σημαντικό πλήγμα δέχεται η οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης τον Απρίλιο, με στοιχεία που ξεπερνούν και τις πλέον ζοφερές προβλέψεις των ειδικών.
Τα στοιχεία- σοκ από την έρευνα της IHS Markit δείχνουν τόσο τον τομέα υπηρεσιών όσο και εκείνον της μεταποίησης σε άνευ προηγουμένου ύφεση τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για τη Βρετανία.
Ο σύνθετος δείκτης PMΙ για τη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες, τα χαμηλότερα με διαφορά επίπεδα, που έχουν καταγραφεί από το 1998, όταν και άρχισε η συγκέντρωση των σχετικών δεδομένων από την Markit.
Ο δείκτης είχε ήδη καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά όλων των εποχών τον Μάρτιο, χάνοντας απότομα το όριο των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση, για να προσγειωθεί στις 29,7 μονάδες. Όλοι περίμεναν η πτώση να έχει συνέχεια τον Απρίλιο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.
Με τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας να παραμένουν κλειστοί στις περισσότερες χώρες και τον τουρισμό να έχει παγώσει, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών έκανε βουτιά από τις 26,4 στις 11,7 μονάδες. Ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων βυθίστηκε στις 11,6. Στη μεταποίηση ο PMI υποχώρησε από τις 44,5 στις 33,6 μονάδες με τον επιμέρους δείκτη της παραγωγής να καταποντίζεται από τις 38,5 στις 18,4 μονάδες.
Με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία αυτόν τον μήνα, καθώς το lockdown πάγωσε το εμπόριο και μεγάλο κομμάτι της βιομηχανικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα της πανδημίας και στη δική της περίπτωση ήταν πολύ βαρύτερα των προβλέψεων.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει ήδη τη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί», σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και εμμένουν σε ένα ζοφερό outlook, όντας ανήσυχοι ότι η ύφεση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη καθώς αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από τα lockdown των χωρών και όλα αυτά παρά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει assets αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων για να αμβλύνει τις επιπτώσεις αλλά και τις δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των κυβερνήσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Όλα τα παραπάνω έρχονται δε ως μήνυμα αφύπνισης για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα προσπαθήσουν σήμερα να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ιδέα της έκδοσης κοινού χρέους φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, χωρίς να έχουν πάντως καμφθεί πλήρως οι αντιστάσεις, με τις χώρες του Βορρά πάντως να απορρίπτουν κάθε συζήτηση για ευρωομόλογα.
Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος της ΕΕ: Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη