Το στοίχημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο
- 03/09/2014, 13:12
- SHARE
Ο Χρήστος Βεντούρης της Symantec συμβουλεύει επιχειρήσεις και ιδιώτες για το πως θα προστατέψουν τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα από επιθέσεις.
Στην εποχή του διαδικτύου, όπου οι πληροφορίες ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα, οι χρήστες του ίντερνετ είναι πιο εκτεθειμένοι από ποτέ, καθώς τα προσωπικά δεδομένα ιδιωτών και οι εταιρικές βάσεις δεδομένων είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε επιτήδειο.
Πρόσφατο παράδειγμα η διαρροή γυμνών φωτογραφιών γνωστών αστέρων του Χόλιγουντ και σταρ της διεθνούς μουσικής σκηνής, οι οποίες εκλάπησαν μέσω της χρήσης του i-cloud.
Τα εργαλεία που προσφέρουν μεγάλες πολυεθνικές στο ευρύ κοινό ναι μεν διευκολύνουν την «ψηφιακή» ζωή των χρηστών τους, απλοποιώντας διαδικασίες, μειώνοντας παράλληλα το χρόνο εκτέλεσης των εντολών κ.α., εντούτοις οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι μεγάλοι και απαιτείται η μέγιστη προστασία. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει αρκετά φαινόμενα τόσο έκθεσης ιδιωτών με διαρροές φωτογραφιών τους στα social media αλλά και επιθέσεων σε μεγάλες εταιρίες , οι οποίες έγιναν στόχος για χάκερ είτε μέσω των social media λογαριασμών τους , είτε μέσω των social profiles υψηλόβαθμων στελεχών τους, με αποτέλεσμα τη δυσφήμηση της εταιρίας ή – ακόμα χειρότερα – οικονομικές απώλειες.
Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com ο κ. Χρήστος Βεντούρης, Information Security Specialist της Symantec, το σημαντικότερο είναι το password που χρησιμοποιούμε για την πρόσβαση μας σε αυτές τις υπηρεσίες να μην είναι κατί που μπορεί εύκολα να μαντέψει ο οποιοσδήποτε ή να μην είναι ίδιο με άλλα passwords που χρησιμοποιούμε στην είσοδο μας σε άλλες υπηρεσίες όπως πχ στο email μας.
«Αρκετές φορές κάποιο site ή υπηρεσία δέχεται επίθεση, κλέβονται και διαρρέουν οι πίνακες με τα usernames και passwords και μετά είναι θέμα χρόνου κάποιος να χρησιμοποιήσει τον κωδικό μας και να “κλέψει” το social media προφίλ μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλη μια χρήσιμη συμβουλή είναι να μην ανοίγουμε «τυφλά» link που μας στέλνουν μέσω κάποιου social media site. «Όπως έχουμε μάθει να μην ανοίγουμε τα “ύποπτα” email που έρχονται στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, έτσι θα πρέπει να αγνοούμε τα DM ή τα mention που μας κάνουν. Όπως υπάρχει το spam και το phishing στα emails , υπάρχει και στα tweets, στα Facebook messages κλπ.»
Επιπρόσθετα, για την προστασία του υπολογιστή ή του tablet/smartphone κρίνεται αναγκαία η χρήση και άλλων προγραμμάτων προστασίας εκτός από το παραδοσιακό antivirus.
«Οι σύγχρονες λύσεις παρέχουν επιπλέον τεχνολογίες προστασίας σε πολλαπλά επίπεδα και δεν ελέγχουν μόνο τα αρχεία που υπάρχουν αλλά και την κίνηση στο δίκτυο, τη συμπεριφορά του browser , ακόμα και την διαδικτυακή “φήμη” ενός αρχείου την στιγμή που το κατεβάζουμε ώστε να προστατευτεί το σύστημα από πολλαπλά είδη επιθέσεων».
Η Symantec θεωρείται από τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας ασφάλειας και χάρη στην πολυετή εμπειρία της είναι σε θέση να παρέχει ευρεία γκάμα λύσεων και υπηρεσιών που απευθύνονται τόσο στον μέσο καταναλωτή αλλά και στην μεγάλη ελληνική επιχείρηση. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου από την μικρή ελληνική οικογενειακή επιχείρηση έως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις τηλεπικοινωνίες, τον δημόσιο τομέα και κάθε μεγέθους οργανισμό του ιδιωτικού τομέα.
«Οι λύσεις και οι υπηρεσίες μας αποσκοπούν στο να προστατέψουν τα δεδομένα και την online ταυτότητα του χρήστη τους από επιθέσεις ή διαρροές με λύσεις γύρω από την Ασφάλεια δεδομένων όπως το Endpoint Security, Data Loss Prevention και Κρυπτογράφηση. Ακόμη παρέχουμε λύσεις για την προστασία των δεδομένων από απώλεια ή φθορά μέσω των λύσεων backup και recovery όπως και των λύσεων υψηλής διαθεσιμότητας εφαρμογών και high availability».
Ο κ. Βεντούρης προσθέτει δε πως μπροστά στην έκρηξη της φορητοτητας , του cloud και των έξυπνων συσκευών η εταιρεία προσάρμοσε τις λύσεις της λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο ενός smartphone ή tablet που έχει πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα και χρήζει της ίδιας προστασίας με τα desktops.
Όσο για το αν οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν αρκετά στο θέμα της ασφάλειας των δεδομένων τους, ο κ. Βεντούρης τονίζει πως οι μεγάλοι οργανισμοί λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των δεδομένων τους, γι’ αυτό και οι αποφάσεις για επενδύσεις στην ασφάλεια είναι αρχικά διοικητική απόφαση.
«Έχοντας την τύχη να έχουμε τοπική παρουσία τα τελευταία 10 χρόνια, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες να περάσουμε τη νοοτροπία της ασφάλειας δεδομένων και στις μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες ευτυχώς δεν βγήκαν άκαρπες. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά έχοντας δίπλα μας το δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών μας , μπορεί και η πιο μικρή επιχείρηση να λάβει συμβουλές για την προστασία των δεδομένων της και να προμηθευτεί τη λύση που πραγματικά χρειάζεται».
Η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την Symantec, η οποία συνεχίζει τις επενδύσεις στην περιοχή, έχοντας παράλληλα ως στόχο την ανάπτυξη των πωλήσεων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παραμένει βασική για την στρατηγική της Symantec και η εταιρεία έχει δεσμευτεί να βοηθά τους πελάτες της σε αυτές τις χώρες, προστατεύοντας τα δεδομένα τους και την επιχείρησή τους μέσω των ολοκληρωμένων λύσεων της».
Διαβάστε ακόμη: