Το «στοίχημα» των 250 εκατ. δολαρίων της Sony για τον Μάικλ Τζάκσον, ίσως δεν της βγει σε καλό
- 07/03/2019, 13:16
- SHARE
Το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» ερευνά σε βάθος τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και παιδοφιλία εναντίον του μουσικού.
Όταν η Sony έκανε μια επταετή συμφωνία 250 εκατ. δολαρίων προκειμένου να κυκλοφορεί τους δίσκους του αποθανόντα Μάικλ Τζάκσον, δεν γνώριζε ότι το ντοκιμαντέρ Leaving Neverland που προβαλλόταν στο ΗΒΟ θα προκαλούσε ένα σημαντικό πλήγμα στην φήμη του Τζάκσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το άμεσο αποτέλεσμα από το ντοκιμαντέρ ήταν η μείωση των πωλήσεων και των χρήσεων της μουσικής του Τζάκσον όπως επίσης και των σχετικών με αυτόν προϊόντων και των εκδηλώσεων.
Το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» ερευνά σε βάθος τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και παιδοφιλία εναντίον του μουσικού, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σχετικά με την υστεροφημία του δημοφιλούς τραγουδιστή.
Οι Τζέιμς Σέιφτσακ και Ουέϊντ Ρόμπσον ισχυρίζονται ότι όταν ήταν ακόμη παιδιά, ο Τζάκσον τους κακοποιούσε σεξουαλικά κατ’ επανάληψη για μια περίοδο χρόνων. Και οι δύο άνδρες υποστηρίζουν ότι τους έδωσε αλκοόλ και τους ανάγκασε να παρακολουθούν πορνογραφία.
Οι ιστορίες των ανδρών και το ίδιο το ντοκιμαντέρ προσέλκυσε πολλούς υποστηρικτές όσο και επικριτές. Αλλά το επίμαχο αυτό ζήτημα θα μπορούσε να επηρεάσει την ουσιαστική αξία του «brand» του Μάικλ Τζάκσον και το πόσο αυτό θα μπορούσε να αξίζει στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον θάνατό του το 2009 από υπερβολική δόση, το Ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον έχει συγκεντρώσει περίπου 2 δισ. δολάρια σε συμφωνίες.
Το ντοκιμαντέρ έχει κάνει πολλούς να ξανασκεφτούν τα συναισθήματά τους απέναντι στον καλλιτέχνη. Το τετράωρο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε δύο μέρη συγκέντρωσε 1,3 εκατ. θεατές το βράδυ της Κυριακής και 927.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.
Δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση που είχε το ντοκιμαντέρ στη δημοφιλία του Τζάκσον. Τα νούμερα από τις διαδικτυακές υπηρεσίες streaming δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις 11 Μαρτίου. Βέβαια, πιο άμεσες ήταν οι αντιδράσεις πολλών ραδιοφωνικών σταθμών που είτε σταμάτησαν εντελώς την αναπαραγωγή τη μουσική του Τζάκσον είτε παίζουν λιγότερο τα τραγούδια του.
Το Ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, έχει κάνει αγωγή 100 εκατ. δολαρίων κατά του ΗΒΟ.
Άλλοι καλλιτέχνες έχουν βρεθεί οικονομικά «λαβωμένοι» από ντοκιμαντέρ που τους παρουσιάζουν υπό ένα αρνητικό φως. Η Sony Music ακύρωσε το συμβόλαιό της με τον R. Kelly μετά το ντοκιμαντέρ του Lifetime, «Surviving R. Kelly», που προβλήθηκε τον Ιανουάριο.