Στίγκλιτς: «Η Γερμανία είναι το πρόβλημα, όχι η Ελλάδα»
- 27/01/2015, 19:52
- SHARE
Ο Αμερικανός νομπελίστας ρίχνει την ευθύνη για τη συνέχιση της κρίσης στην Γερμανία και τις αδιέξοδες πολιτικές της.
Η Γερμανία και όχι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη σε μια πιθανή διάσπασή της, υποστηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο Στίγκλιτς τονίζει πως οι πολιτικές λιτότητας, στις οποίες επιμένει η Γερμανική πλευρά για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, και πως κατάφεραν να διασπάσουν όσο τίποτα άλλο την ενότητα της Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Squawk Box» του αμερικανικού δικτύου CNBC, ο Αμερικανός νομπελίστας εκφράζει την ανάγκη για μια νέας λογικής προσέγγιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα έκανε μερικά λάθη, αλλά η Ευρώπη έκανε ακόμα μεγαλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το φάρμακο που της χορηγήθηκε ήταν δηλητηριώδες. Οδήγησε το χρέος σε αύξηση και την οικονομία σε πτώση.»
Ο Στίγκλιτς εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ευρωζώνη θα έπρεπε να μείνει ενωμένη ωστόσο θεωρεί πως μια έξοδο της Ελλάδας από αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα. «Αν η Ελλάδα φύγει, πιστεύω πως θα τα πάει καλύτερα… Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, αλλά η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται.» Αυτό, θα μπορούσε μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποτελέσει παράδειγμα προς τις χώρες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Το αληθινό πρόβλημα για τον Στίγκλιτς δεν είναι η οικονομία των προβληματικών χωρών αλλά η Γερμανία, η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα από το ευρώ. «Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη, εάν πρόκειται να υπάρξει μια διάλυση, θα ήταν να φύγει η Γερμανία. Η αξία του μάρκου θα ανέβαινε και η γερμανική οικονομία θα μετριαζόταν.» Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει, η Γερμανία θα συνειδητοποιούσε πόσο σημαντικό είναι η ευρωζώνη να μείνει ενωμένη και ίσως θα την έκανε πιο ελαστική απέναντι στις αδύναμες οικονομίες. «Η ελπίδα ήταν, έχοντας ένα κοινό νόμισμα, να αναπτυχθούν όλοι μαζί», συμπλήρωσε.