Στίγκλιτζ vs Fed: «Eπιδείνωσε τον πληθωρισμό – Χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων»

Στίγκλιτζ vs Fed: «Eπιδείνωσε τον πληθωρισμό – Χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων»
US economist and recipient of the Nobel Prize in Economic Sciences Joseph E. Stiglitz poses during a photo session in Paris on September 15, 2022. (Photo by JOEL SAGET / AFP) Photo: AFP
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επικρίνει την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προτείνοντας μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτζ επιτέθηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κατηγορώντας την ότι με τις αποφάσεις της επιδείνωσε την κατάσταση του πληθωρισμού, καθώς δεν έλαβε υπόψη της το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης.

Ο Στίγκλιτζ προέτρεψε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίασή της, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα πολιτική της «πήγε πολύ μακριά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ο Στίγκλιτζ συντάσσεται με τη θέση της JPMorgan για μια μεγαλύτερη, «υπερμεγέθη» μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των επιτοκίων δημιούργησε εμπόδια στην κατασκευή νέων κατοικιών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Ο Στίγκλιτζ υποστηρίζει ότι η Fed θα έπρεπε ήδη να έχει μειώσει τα επιτόκια, ενώ θεωρεί ότι η πολιτική της για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων μετά το 2008 ήταν εσφαλμένη. Σημειώνει επίσης πως, αν ήταν στη θέση της Fed, θα ψήφιζε υπέρ μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης, πιστεύοντας ότι αυτό θα βελτίωνε τόσο τον πληθωρισμό όσο και την απασχόληση.

Η τρέχουσα πολιτική επιτοκίων της Fed κινείται στο εύρος 5,25%-5,5%, με τις αγορές να περιμένουν την επόμενη κίνηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: