Stiglitz: Η Big Tech υπέστη μια μεγάλη ήττα – Επιτέλους, το άλογο μπήκε μπροστά από το κάρο
- 21/03/2024, 11:59
- SHARE
Για μεγάλη ήττα της Big Tech κάνει λόγο με άρθρο – παρέμβασή του ο γνωστός οικονομολόγος Joseph Stiglitz…
Ειδικότερα, «Πέρυσι, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξόργισε τους λομπίστες που εκπροσωπούν της Big Tech εταιρείας των ΗΠΑ και άλλες που επωφελούνται από τα προσωπικά μας δεδομένα, καταγγέλλοντας πρόταση για το απόρρητο των εγχώριων δεδομένων, τα διαδικτυακά πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες και τις διασφαλίσεις ανταγωνισμού. Τώρα, το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν για την ασφάλεια των δεδομένων των Αμερικανών αποκαλύπτει ότι οι λομπίστες είχαν καλό λόγο να ανησυχούν».
Μετά από δεκαετίες εκμετάλλευσης χωρίς καμία επίβλεψη ή περιορισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη μεταφορά ορισμένων δεδομένων στην Κίνα και σε άλλες χώρες ανησυχίας. Ήταν ένα μικρό, αλλά σημαντικό, βήμα για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.
Επιπλέον, το διάταγμα είναι πιθανότατα προάγγελος για πρόσθετες πολιτικές ενέργειες. Οι πολίτες όπου Γης ανησυχούν δικαίως για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο και οι ανησυχίες τους εκτείνονται πολύ πέρα από τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Ζήτημα είναι μια σειρά από ψηφιακές βλάβες, όπως η παραπληροφόρηση, το άγχος των εφήβων που προκαλείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους.
Οι εταιρείες που βγάζουν χρήματα από τα δεδομένα μας έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να εξισώσουν τις «ελεύθερες ροές δεδομένων» με την ελευθερία του λόγου. «Αυτό είναι ανοησία» λέει ο Stiglitz και προσθέτει: «Γνωρίζουν ότι εάν υπάρξει μια ανοιχτή, δημοκρατική συζήτηση, οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις ψηφιακές διασφαλίσεις θα υπερνικήσουν εύκολα τις ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδους τους». Επομένως, οι λομπίστες του κλάδου είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να βραχυκυκλώσουν τη δημοκρατική διαδικασία.
Μία από τις μεθόδους τους είναι να πιέζουν για ασαφείς εμπορικές διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό του τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύει το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια των πολιτών, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο ανάλογα με το πώς και πού τυγχάνουν επεξεργασίας και αποθηκεύονται οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που παράγουμε όλοι.
Η κυβέρνηση Τραμπ
Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει οποιουσδήποτε περιορισμούς στη «διασυνοριακή μεταφορά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών» σε οποιαδήποτε χώρα.
Η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ να συμπεριληφθεί αυτός ο κανόνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προέβλεπε μια εξαίρεση, η οποία φαινομενικά θα επέτρεπε κάποια ρύθμιση «απαραίτητη για την επίτευξη ενός νόμιμου στόχου δημόσιας πολιτικής», αλλά σχεδιάστηκε να μην λειτουργεί στην πράξη.
Η απαγόρευση της ρύθμισης διασυνοριακών δεδομένων ήταν μόνο μία από τις τέσσερις προτάσεις που οι λομπίστες της Big Tech έπεισαν τους αξιωματούχους του Τραμπ να ενταχθούν στην αναθεωρημένη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής και να προτείνουν σε συνομιλίες σχετικά με τον ΠΟΕ. Γραμμένες σε «απόκρυφη» ορολογία και θαμμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σελίδες της γλώσσας του εμπορικού συμφώνου, αυτές οι διατάξεις χαρακτηρίστηκαν παραπλανητικά ως κανόνες «ψηφιακού εμπορίου».
Μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του 2020, οι λομπίστες εξακολουθούσαν να ελπίζουν να κάνουν αυτούς τους ανώμαλους κανόνες νέο κανόνα. Το σχέδιό τους ήταν να προστεθούν οι ίδιες διατάξεις σε μια συμφωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν που ονομάζεται Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού. Αλλά αντί να πάνε με τους λομπίστες, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συνεργάστηκαν με το Κογκρέσο. Από κοινού καθόρισαν ότι οι προτάσεις της εποχής Τραμπ δεν ήταν συμβατές με τους στόχους για το ψηφιακό απόρρητο, τον ανταγωνισμό και τη ρύθμιση.
Τώρα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα λόμπι της τεχνολογίας εξοργίστηκαν τόσο πολύ από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξη στην πρόταση της εποχής Τραμπ.
«Όποια και αν είναι η θέση κάποιου για τη ρύθμιση της Big Tech, όποιος πιστεύει στη δημοκρατία θα πρέπει να επικροτεί την κυβέρνηση Μπάιντεν για την άρνησή της να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, θα πρέπει να αποφασίσουν την ψηφιακή τους πολιτική με δημοκρατικό τρόπο. Αν συμβεί αυτό, υποπτεύομαι ότι το αποτέλεσμα θα απέχει πολύ από αυτό για το οποίο πίεζαν η Big Tech και οι λομπίστες της» καταλήγει ο Stiglitz.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Έκπληξη από JP Morgan: Η Ελλάδα δεν θα κάνει το comeback στις ανεπτυγμένες αγορές και δεν πρέπει
- Σε RENCO – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η κατασκευή του 1ου Data Center της Microsoft
- Κορυφαία επιλογή για τη Morgan Stanley οι ελληνικές τράπεζες – Τα μηνύματα για τους «Big 4»
Πηγή: Project Syndicate