Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eurobank προχώρησε η Moody’s

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eurobank προχώρησε η Moody’s
Ο οίκος αξιολόγησης βλέπει με θετικό μάτι την πορεία της τράπεζας. Τι αναφέρει για το σκεπτικό πίσω από την αναβάθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της Eurobank S.A. σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με σταθερή προοπτική. Η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου μη εξασφαλισμένου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Baa2 από Ba1, και η Βασική Εκτίμηση Πιστοληπτικής Ικανότητας (BCA) σε ba1 από ba2. Η αξιολόγηση του υποδεέστερου χρέους της Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. αναβαθμίστηκε επίσης σε Ba2 από Ba3.

Κύριοι Παράγοντες της Αναβάθμισης:

  1. Ενισχυμένα Χρηματοοικονομικά Θεμελιώδη και Φερεγγυότητα: Οι αναβαθμίσεις αντανακλούν την ισχυρή κερδοφορία της Eurobank και τη βελτίωση του βασικού της κεφαλαίου. Ο δείκτης κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της τράπεζας ήταν 17,2% τον Μάρτιο 2024, και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) βελτιώθηκε σε 3%.
  2. Βελτίωση της Ποιότητας του Ενεργητικού: Η ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank έχει ενισχυθεί, και η χρηματοοικονομική της απόδοση το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ισχυρή, λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και της καλύτερης διαχείρισης του κόστους.
  3. Ενισχυμένη Ρευστότητα και Χρηματοδότηση: Η θέση ρευστότητας της τράπεζας είναι ισχυρή, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 179% τον Μάρτιο 2024. Το προφίλ χρηματοδότησης της Eurobank βελτιώθηκε, μειώνοντας σημαντικά τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Εξαγορά της Hellenic Bank στην Κύπρο: Όπως αναφέρει η Moody’s, Η εξαγορά του 55,5% της Hellenic Bank από την Eurobank υποστηρίζει τη γεωγραφική της διαφοροποίηση, μειώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα κάτω από το 60% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων. Η εξαγορά αυτή αναμένεται να έχει ελάχιστη επίπτωση στο κεφάλαιο της Eurobank.

Προοπτικές και Μελλοντικές Εξελίξεις: Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η σταθερή προοπτική αντανακλά την περιορισμένη ανάλυση κόστους-οφέλους της Eurobank στη βαθμολογία του ελληνικού κράτους. Πιθανές αναβαθμίσεις μπορεί να ακολουθήσουν βελτιώσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον και αναβαθμίσεις της αξιολόγησης του κράτους. Αντιθέτως, επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού ή της κερδοφορίας μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: