Στην Αργεντινή του Μιλέι «το φαγητό είναι πολυτέλεια», με τον πληθωρισμό κοντά στο 300%

Στην Αργεντινή του Μιλέι «το φαγητό είναι πολυτέλεια», με τον πληθωρισμό κοντά στο 300%
Photo: AFP
Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να αγοράσουν πράγματα, καθώς η εισοδηματική τους δύναμη έχει διαβρωθεί από τον συνεχώς υψηλό πληθωρισμό.

Στη διατροφική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι της Αργεντινής του ακροδεξιού προέδρου Χαβιέρ Μιλέι αναφέρεται το Reuters, τονίζοντας πως ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κοντά στο 300%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίος, ακόμη και αν ο μηνιαίος ρυθμός έχει επιβραδυνθεί, με την αύξηση των δαπανών για τρόφιμα, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και μεταφορές να κάνει τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό στην Αργεντινή των 234.315 πέσος (260 δολάρια) να αισθάνεται ανεπαρκής.

«Ακόμα δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να μειώνεται ο πληθωρισμός» δήλωσε η Σίλβια Κάστρο, μια 65χρονη συνταξιούχος που ψωνίζει τα ψώνια της σε μια αγορά στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες.

«Οι φόροι είναι πολύ ακριβοί, οι υπηρεσίες και η βενζίνη είναι ακριβές, η ασφάλιση είναι ακριβή, η υπηρεσία υγείας που έπρεπε να μειωθεί είναι η ίδια ή έχει αυξηθεί» συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής προβάλλει την επιτυχία της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με σκληρά μέτρα για τη μείωση της εκτύπωσης χρήματος από την κεντρική τράπεζα, την εστίαση στην ανασυγκρότηση των αποθεμάτων και τη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, αντιμετωπίζει μια πρόκληση για να κρατήσει τους ψηφοφόρους στο πλευρό της, με την οικονομία να καθυστερεί και τα επίπεδα φτώχειας να αυξάνονται.

Το μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται να έχει μειωθεί για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο σε πιθανότατα κάτω από 5%, από το μέγιστο ποσοστό που ξεπερνούσε το 25% τον Δεκέμβριο, όταν ο Μιλέι ανέλαβε τα καθήκοντά του και υποτίμησε απότομα το τοπικό νόμισμα πέσο.

Όμως η Λάουρα Μπασουάλντο, μια 53χρονη έμπορος, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να αγοράσουν πράγματα, καθώς η εισοδηματική τους δύναμη έχει διαβρωθεί από τον συνεχώς υψηλό πληθωρισμό.

«Είμαι έμπορος και συχνά βλέπω τον πελάτη από την άλλη πλευρά, ο οποίος, σαφώς, αν οι τιμές μου δεν τον εξυπηρετούν, βγαίνει έξω για να ψάξει για άλλες προσφορές», είπε.

«Όλοι μας πρέπει να ψωνίζουμε σήμερα. Είναι τρομερό, συνεχώς τα χρήματα στην τσέπη μας γίνονται ελαφρύτερα, όλο και λιγότερα κάθε φορά. Σήμερα αισθανόμαστε ότι το φαγητό είναι πολυτέλεια» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com